Eendenkroos de nieuwe vleesvervanger van de toekomst

 Eendenkroos de nieuwe vleesvervanger van de toekomst
Digiqole ad

Is eendenkroos een oplossing voor het wereld voedsel probleem. Eendenkroos is in onze vijvers lastig te verwijderen. Het kleine plantje dat met duizenden andere plantjes aan het oppervlak van het water drijft, kan in enkele weken (met warm weer) de gehele vijver bedekken. Het nadeel van een bedekte vijver met eendenkroos is dat alles wat onder water leeft, geen licht meer krijgt en dood en je het op tijd moet verwijderen.

Eendenkroos wordt ook wel waterlinzen genoemd

In China is het de normaalste zaak van de wereld om eendenkroos te eten. Eendenkroos wordt voor de menselijke consumptie ook wel waterlinzen genoemd, maar mag zonder toestemming van de Europese Commissie, nog niet worden verkocht of gebruikt voor de menselijke consumptie.

eendenkroos

Eendenkroos ter vervanging van soja

Eendenkroos bevat grote hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen. In Azië wordt het gebruikt door boeren om hun vee van eiwitrijk voedsel te voorzien. In Indonesië is het eendenkroos bij arme boeren tezamen met een biovergister door ontwikkelingsorganisaties zelfs geïntroduceerd. De kleine boeren leren met minder een groter resultaat te behalen. Ze moeten hiervoor de mest van hun vee (koeien, varkens, eenden of kippen) in een biovergister stoppen. Door de omzetting van de mest door bacteriën ontstaat biogas, dat ze vervolgens kunnen gebruiken om op te koken, verwarming of voor verlichting. Dan blijft als rest product gefermenteerde mest over die ze kunnen gebruiken voor bemesting of om veevoer mee te produceren. Dat laatste kan door de gefermenteerde mest in waterbassins te doen. Vaak zijn deze bassins niet meer dan uitgegraven ondiepe stukjes grond, die bedekt worden met landbouwplastic. Nadat er water in zit, wordt er de gefermenteerde mest in het water opgelost en er een paar handen vol eendenkroos aan toegevoegd. Eendenkroos groeit bij warme temperaturen, stilstand en voedselrijk water explosief en kan elke week opgeschept worden en rechtstreeks in de voedertroggen van het vee worden gedaan. Het wordt door de dieren goed gegeten, het is eiwitrijk en zo hoeven de boeren minder veevoer in te kopen of bewerkelijke veevoer te producten, zoals soja, mais of granen.

eendenkroos

Eendenkroos is ook voor menselijke consumptie te verbouwen

Eendenkroos is ook toepasbaar om te gebruiken voor menselijke consumptie. Het kan gemakkelijk gekweekt worden in kassen en groeit zo snel dat het bijna het gehele jaar rond en bijna wekelijks geoogst kan worden. Eén hectare eendenkroos kan net zoveel eiwit produceren als tien hectare soja, waardoor het goedkoper en meer voedsel oplevert. Het bijkomend voordeel is, dat je geen goede landbouwgrond nodig hebt en het gemakkelijk is te oogsten. Dit kleine waterplantje kan zo helpen om de wereldbevolking te voeden met minder land. Nog een bijkomend voordeel is, dat je het niet, zoals bij soja hoeft te verschepen naar Europa. Hierdoor heb je geen (of veel minder) broeikasgassen die worden veroorzaakt door transport van schepen en vrachtauto’s.

We wachten op goedkeuring

Eendenkroos kan in de toekomst gebruikt worden in salades of ter vervanging van soja in vleesvervangers, maar moet eerst nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

Digiqole ad

Guido