Een miljoen plant en diersoorten dreigen uit te sterven

 Een miljoen plant en diersoorten dreigen uit te sterven
Digiqole ad

Een miljoen plant en diersoorten dreigen binnenkort uit te sterven! De komende tientallen jaren dreigen een miljoen plant- en diersoorten uit te sterven door toedoen van de mens. De destructie van natuur, zoals bijvoorbeeld het kappen van regenwoud, is even bedreigend als de opwarming van de aarde, zo stelt het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten.

In deze blog proberen we te kijken naar oorzaken, maar ook oplossingen waarop wij als mens invloed kunnen hebben. Zo kan de consument kiezen voor biologische producten om de bedreigde insecten en insecteneters te laten voortbestaan. Ook  door geen vlees te eten, kunnen wij het verschil maken, omdat hierdoor het in snel tempo kappen van regenwouden, voor een groot deel worden gestopt. Door over te gaan op plantaardige producten is er ook genoeg voedsel over voor mensen in arme landen. Indien we zo doorgaan met de destructie van de aarde, is de kans dat het ecosysteem waarvan wij afhankelijk zijn, in snel tempo sterk achteruit zal gaan. Omdat alles in het ecosysteem met elkaar verbonden en afhankelijk, worden wij zelf ook slachtoffer van de roofbouw die wij plegen op aarde en vernietigen we ons zelf.

In de 17eeuw was de gehele wereldbevolking niet meer dan 0,5 miljard mensen

Rond het jaar 2000 telde de bevolking 6 miljard mensen en nu hebben we al 7,5 miljard mensen op aarde. In het jaar 2100 wordt dit getal op zo’n 11 miljard mensen geschat. Hierna zal de bevolking op zijn top zijn en niet verder toenemen aldus de verwachtingen. Het groots aantal kinderen wordt geboren in Afrika, waar de gemiddelde moeder 4 kinderen heeft. In de Westerse landen ligt dat gemiddelde op ongeveer op 2 kinderen per moeder.

Sterke groei van de wereldbevolking

Ondanks de sterke groei van de wereldbevolking langzaam afneemt, komen er elk jaar nog zo’n 80 miljoen mensen bij(1,1%). Dit komt ongeveer overeen met de gehele bevolking van Duitsland. Alleen in Europa zal de bevolking toename rond 2050 stagneren. Vooral in landen als Nigeria, Ethiopië en Tanzania en Oeganda zijn de landen waar de bevolkingsgroei nog steeds in een snel tempo toeneemt, ondanks de armoede waar het mee gepaard gaat. Verder zal China die het meest aantal inwoners heeft van de wereld (1,4 miljard) rond 2025 nog worden ingehaald door India. Ook in India zijn ze aan geboorte bepering campanges begonnen, daar er grote voedsel tekorten dreigen.

Maar het zijn de rijke landen die het meest vervuilen en de grootste roofbouw plegen om aan delfstoffen, olie, hout, palmolie etc te komen.

regenwouden

Regenwouden verdwijnen door de vraag naar voedsel

De wereldbevolking groeit en ook de levensstandaard in veel arme landen neemt toe, waardoor ook de vlees consumptie omhoog gaat. Vlees wordt vaak in de opkomende economieën gezien als welvaart en status, waardoor de vraag naar vlees consumptie samen met de bevolkingsgroei, alleen nog maar toeneemt. Maar juist de grote veestapel zorgt voor broeikasgassen en de bomen die nodig zijn om het klimaat te beheersen en de Co2 vast te houden, worden voor een groot deel gekapt om plaats te maken voor vee en gewassen als mais, soja en granen die moeten dienen voor veevoer. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen en elk jaar verdwijnt er een grote hoeveelheid bos of regenwoud ter grootte van 2 maal Nederland.

Zeldzame planten en diersoorten sterven uit

Zeldzame dier en plantensoorten nemen steeds verder af en dreigen uit te sterven. Zelfs de beschermde natuurgebieden zijn door geld en honger gedreven mensen niet veilig meer en de verwachting is dat de illegale houtkap, vervuiling en stroperij ook in deze beschermde natuurgebieden gewoon doorgaat.

Een miljoen plant en diersoorten dreigen uit te sterven door toedoen van de mens

Dit alarmerende nieuws van de VN, geeft maar weer aan hoe ernstig het is gesteld met de diversiteit en soorten aantallen op deze wereld. Het kappen van regenwoud, is even bedreigend als de opwarming van de aarde, zo stelt het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteem-diensten van de VN (mei 2019).

De urgentie om de ecosystemen van deze aarde te beschermen, is nu grote dan ooit te voren geven de 5 organisaties: Greenpeace, Both ENDS, Solidaridad en Oxfam Novib aan. Ze roepen Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement op om zich in te zetten voor wetgeving tegen de massale ontbossing. De vijf organisaties vinden dat de landbouw, voedselproductie en consumptie “drastisch” moeten veranderen.

diersoorten

We hebben de grenzen om deze wereld te behouden overschreden

Duidelijk is dat we snel over moeten naar een duurzame aanpak om voedsel te produceren en chemische landbouwbestrijdingsmiddelen kunnen we niet langer tolereren. De consumptie van vlees moet omlaag of gestopt en biologisch voedsel moet alle ongezonde bewerkte en bespoten voedsel gaan vervangen.

Hoe kunnen we het voedsel probleem oplossen

Gemiddeld is voor 1kg vlees ongeveer 5 kg plantaardig eiwit nodig. Dat betekent dat er 4/5 aan eiwitten verloren gaan bij de productie van vlees. In een wereld waar de vraag naar voedsel toeneemt, is vleesproductie dus erg egoïstisch en zorgt ook nog voor een verdere opwarming van de aarde.

Vlees slecht voor het klimaat, milieu en de gezondheid

Vlees staat er om bekent niet gezond te zijn en de eiwitten in vlees kunnen ook worden vervangen door eiwitten in plantaardige producten. Zo is soja een prima vleesvervanger en ook peulvruchten en ook volkoren graanproducten bevatten gezonde plantaardig eiwitten, mineralen, vezels en vitaminen.

De vraag naar voedsel wordt groter naarmate ook de bevolking groter wordt

Mogelijk kunnen we de wereld voeden als we stoppen met het eten van vlees. Heel veel graan, mais en soja en palmolie dat wordt verbouwd is bestemd voor onze veestapel om vlees te produceren. We hebben hier dus te maken met een groot verlies van voedingstoffen als eiwitten en calorieën. Daarnaast vervuild vlees enorm doordat runderen broeikasgassen produceren en de bodem en het water verontreinigen. Het eten van vlees is behalve onverstandig, slecht voor je gezondheid en ronduit egoïstisch. Elke dag lijden miljoenen mensen honger, terwijl we ook door te stoppen met vlees, veel meer plantaardige voedsel gewassen kunnen verbouwen en geven aan mensen die nu dood gaan van de honger. Niet iedereen is te redden, maar Ieder mens is er een!

Vlees ongezond

Rood vlees komt van runderen, varkens, schapen, geiten en paarden en staat bekent dat het ongezond is. Zo wordt rood vlees en bewerkt vlees zoals vleeswaren, in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Studies hebben aangetoond dat vegetariërs ongeveer 40 procent minder kans lopen om kanker te ontwikkelen in vergelijking met vleeseters. Ook hart- en vaatziekten, dat op doodsoorzaak nummer 2 staat, wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door dierlijke producten. Vlees, eieren en vooral ook zuivelproducten als room, kaas en volle melk zijn rijk aan cholesterol en verzadigde vetten, die zich ophopen in de vaten en de bloed doorstroom ervan weerhouden om de cellen van zuurstof en voedingstoffen te voorzien.

vogel

Plantaardige producten zijn wel gezond

Plantaardig voedsel bevatten veel kankerwereld vitaminen en zorgen voor een goede darmflora en weerstand. Zo zijn vezelrijke granen belangrijk, bonen en groenten en fruit. Cholesterol komt alleen voor in dierlijke producten, waardoor de kans op hart en vaatziekte aanzienlijk kleiner wordt. Ook door het hoge vezelgehalte in groentes, granen en fruit, worden de overtollige vetstoffen in het lichaam te verwijdert. Mensen die geen dierlijke producten eten hebben ook minder kans op een te hoge bloeddruk. Ook dik worden of het risico van obesitas, wordt sterk vermindert door plantaardig voedsel.

Kant-en-klare vleesvervangers zijn niet altijd gezond

Vleesvervangers Kant-en-klare vleesvervangers zijn niet altijd gezond, omdat ze veel zout en verzadigd vet bevatten. Zeker als er dierlijke producten in zitten als kaas. In vleesvervangers op basis van soja zit wel voldoende vitamine en ijzer en vitamine B12 worden soms toegevoegd, maar lang niet altijd. Gevarieerd eten en soms een ei of een melkproduct als kaas, yoghurt, kwark kan, maar weet zeker dat je dan voldoende beweegt en niet tussendoor snakt! Gezond eten is natuurlijk voedsel en eet geen bewerkt voedsel, maar biologisch, rauw (salades) en voldoende groente en fruit.

Digiqole ad

Guido