Eekhoorns eten bomen en struiken

 Eekhoorns eten bomen en struiken
Digiqole ad

Eekhoorns komen voor in gemengd bos, maar oudere naaldbomen met grote dennenappels hebben hun voorkeur. Vindt je onder een sparrenboom afgepelde dennenappels, dan zijn er eekhoorns in dat bos. Maar het voedsel van eekhoorns bestaat uit meer dan alleen uit zaden van dennenappels en dat komt omdat ze omnivoren zijn. Ofwel ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel en naast boomzaden eten ze ook noten, bessen, fruit, knoppen, bladeren, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels. Eekhoorns kunnen dan ook meer voedsel vinden in gemengd bos dan productie bossen, waar slechts boomsoorten staan van hetzelfde soort (en te jong) van leeftijd.

Eekhoorntjes leven hun levenslang alleen

Eekhoorns leven solitair en alleen bij de voortplantingsperiode achtervolgd het mannetje het vrouwtje en proberen met haar te paren. Na de paring leven beiden weer apart. Het vrouwtje heeft een draagtijd van 1,5 maand en in deze periode bouwt het vrouwtje haar kraamnest dat steviger is dan een gewoon nest. Ze werpt meestal 2 tot 4 kale jongen die zo’n tien weken worden gezoogd. Hierna wagen de jongen zich spelenderwijs buiten het nest. Na drie maanden zijn ze zelfstandig genoeg en worden ze door de moeder uit haar territorium gejaagd, waarna ze hun eigen plek veroveren in het bos. Sommige jongen krijgen het zo moeilijk om voedsel te zoeken dat ze verzwakken, dood gaan of ten prooi vallen aan roofdieren als boommarters, roofvogels of vossen.

Ware acrobaten

De eekhoorn is een echte boombewoner en kunnen geweldig goed klimmen en overspringen van tak naar tak. Met de scherpe nagels kan hij zich goed vast zetten op de boombast en met zijn staart kan hij zich goed in evenwicht houden.

Het eekhoorn nest

Eekhoorns bouwen nesten in bomen die veel weg hebben van Ekster nesten, omdat ze bestaan uit veel kleine takjes die de vorm van een ronde bal hebben en wel 50 cm groot kunnen zijn. Van binnen zijn de nesten bekleed met gras, mos en zelfs wol, waardoor het nest zacht, warm en goed  geïsoleerd is. Ook oude boomholten, grote (uilen) nestkasten en oude kraaien- of eksternesten worden gebruikt op in te nesten. Naast een hoofdnest, maakt de eekhoorn op verschillende plekken in zijn terretorium, meerdere schuilplekken of nesten.

Op de bodem is de eekhoorn meer kwetsbaar dan hoog in de boom. Maar ook op de bosbodem zoekt de eekhoorn heel voorzichtig naar voedsel. Zo verzamel hij eikels van de eikenboom of noten van de notenboom en begraaft deze op verschillende plekken in de grond. Eekhoorns kunnen goed onthouden waar hij alles heeft verstopt en zijn reukvermogen helpt hem daarbij.

Soorten eekhoorns

De bruin-rode eekhoorn is in Nederland inheems, maar er zijn wel 360 soorten eekhoorns in de wereld. Deze soorten zijn weer onderverdeeld in eekhoorns die gemeenschappelijke kenmerken hebben. Zo is er bijvoorbeeld een grond en boom eekhoorn, maar ook de prachteekhoorns en Marmotten. De zwarte eekhoorn of Amerikaanse inheems in Noord-Amerika en Canada.

Digiqole ad

Guido