Seizoensgroenten, aardappelen, fruit, vlees en eieren duurzaam voedsel produceren op je eigen boerenland? Dat kan volgend jaar aan de rand van Breda. Er komt namelijk een nieuwe locatie ten zuidwesten van Breda en ten oosten van Etten-Leur, aan de Liesdreef en de Sprundelsebaan.

Hoe maken we ons voedselsysteem duurzaam?

Herenboeren Hart van Brabant is een initiatief van een groep inwoners uit de regio rond Tilburg. Maar ook Breda heeft zich aangesloten en zo is er ook een Herenboeren Breda dat bestaat uit een groep initiatief nemers uit de regio Breda. Iedereen die in deze regio’s woont kan zich aansluiten en deel uit maken van de Stichting Herenboeren. Ook is er een mogelijkheid om met de expertise van Herenboeren Hart van Brabant ergens anders een duurzame boerenbedrijf coöperatie te stichten.

Gemeente heeft agrarische percelen meerdere jaren te koop staan

Nu gaat Herenboeren deze geschikte locatie van 20 hectare agrarische grond aan de Rith aan rand van Breda gebruiken voor een mooi concept waarbij voedsel duurzaam wordt geproduceerd, met respect voor mens en dier. Grasweiden en agrarische grond waar nu meerdere plastic kweektunnels voor aardbeien op staan.

Duurzaam duurt het langst

Heel veel mensen zijn de voedselschandalen zat en willen weten wat er met hun voedsel gebeurt. Zo heeft een groep van professionals aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel beter, anders en bovenal duurzamer kan. Ze zien kansen door coöperatieve boerderijen op te zetten die burgers de kans geven om gedeeld eigenaar te worden van een (nieuwe) coöperatieve boerderij die produceert op een duurzame, diervriendelijke en vooral ook milieuvriendelijke manier.

Team van professionals staan klaar

Natuurlijk staan er een team van professionals klaar bij de ontwikkeling van deze coöperatieve kleinschalige gemengde bedrijven die duurzaam, gezond en bovenal smakelijk eten produceren. De mede-eigenaren mogen mee beslissen of helpen bij de productie die in handen is van een enkel professionele boer die in loondienst is van de coöperatie. De mede-eigenaren kunnen op deze manier direct ook zien hoe hun voedsel wordt verbouwd en er zeker van zijn dat het voedsel op een eerlijk manier wordt geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Van stichten tot produceren

Er komt heel wat kijken bij het stichten van een nieuwe Herenboerderij. Zo moeten de nieuwe initiatief nemers gaan bepalen wat voor boeren bedrijf er gesticht moet worden en uiteindelijk ook mee helpen om bijvoorbeeld palen in de grond te slaan of fruitbomen te planten. Uiteindelijk zal na enkele jaren er een volledig functionerend bedrijf ontstaan, dat eten voor 200 huishoudens produceert.

Geen Skal-controle

Herenboeren Breda wil niet door Skal gecontroleerd worden, en heeft daarmee ook geen biologisch keurmerk zoals het andere biologische boeren. Volgens stichting herenboeren is controle niet nodig!

In reactie op je vragen:

  • Biologische landbouw is onze ondergrens.
  • We zoeken bij bestrijding op gewassen altijd een biologische oplossing.
  • Bij het vee beperken we medicatie tot het minst noodzakelijke.

Op dit moment verzoeken we onze beoogde deelnemers een intentieverklaring te tekenen. Dat is nog steeds vrijblijvend. Pas bij het oprichten van de coöperatie wordt een daadwerkelijk contract getekend. Tegen de tijd dat het zo ver is (hopelijk snel) krijgen de beoogde deelnemers die inhoudelijk samen met de statuten en het huishoudelijk reglement beschikbaar. Laat herenboeren weten in schriftelijke mail aan de nieuwsredactie.

Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws