ADuizenden mensen sterven jaarlijks een vroegtijdige dood door uitlaatgassen: Volgens het Longfonds hebben in Nederland ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar Asma. In Nederland is astma dan ook de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. In geen enkel ander Europees land is dat aantal zo hoog. In de grote steden R’dam, Amsterdam en Utrecht, worden uitlaatgassen zelfs verantwoordelijk gehouden voor de helft van de astmagevallen bij kinderen.

Fijnstof en stikstof zijn de grootste boosdoeners voor longziekten

Luchtverontreiniging veroorzaakt door het verkeer bevatten veel fijnstof en stikstofdioxide. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van longziekten als astma en COPD. Daarnaast zijn ook hart- en vaatziekten een gevolg van luchtverontreiniging: fijnstof wordt door de longen opgenomen in de bloedbaan en geeft daar vaatschade. Wel zeker is 10 procent van de longkankers gerelateerd aan luchtverontreiniging.

Elk jaar sterven er in Nederland 11.000 mensen ten gevolgen van luchtvervuiling

Hoewel de luchtvervuiling sinds 1990 ongeveer is gehalveerd, overlijden jaarlijks nog altijd 11.000 mensen in Nederland aan de gevolgen hiervan. Gemiddeld leven Nederlanders vier maanden korter in gebieden met de minste luchtverontreiniging, negen maanden korter in de omgeving van veehouderijen en wegen en 9-18 maanden korter in de grote steden, de Randstad, langs drukke wegen.

Longartsen pleiten voor maatregelen bij de regering

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders kampen met een longziekte. Momenteel pleitte 170 longartsen wereldwijd voor strengere normen. De artsen worden gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, die de Europese norm verouderd noemt. De gezondheidsraad stelt dat iedere verlaging van NO2 en fijnstof verdere gezondheidswinst geeft.

Luchtverontreiniging tast ook de kwaliteit van leven aan en heeft impact op de natuur, stelde minister Van Veldhoven. We hebben een Schone Lucht Akkoord afgesloten, met als doel om ‘vijftig procent gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten op zicht van 2016’. Schone lucht is een recht en daarom heeft het Rijk in 2019 het Schone Lucht Akkoord afgesloten met een groot aantal gemeenten en provincies. Omdat vervuilde lucht ook afkomstig kan zijn van andere landen, werkt het Rijk samen met landen binnen en buiten Europa, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te verminderen.

Het recht op gezonde lucht zou hoog op de agenda moeten staan

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor onze gezondheid en zou ook iedereen recht moeten hebben op schone lucht. Zo kan het niet zijn dat het economische belang voor gaan of de regering er aan voorbij gaat dat mensen (vooral ook kinderen) schone lucht nodig hebben. Het is niet het verkeer alleen dat. Luchtvervuiling veroorzaakt. Ook de landbouw (mest en pesticiden) en industrie maken dat de luchtkwaliteit slechter wordt.

Massa sterfte door luchtverontreiniging binnen Europa

In Europa sterven jaarlijks bijna een half miljoen mensen aan een vroegtijdige dood vanwege luchtvervuiling. De luchtverontreiniging is in Nederland vaak hoger dan de meeste landen van Europa en behoort tot een van de vuilste landen ter wereld. In Londen, Antwerpen en het Roergebied is de situatie nog slechter.

Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws