Dieren hebben hittestress met tropische temperaturen

Hitte records door opwarming aarde, wat voor gevolgen heeft het eigenlijk voor de dieren? Het  is voor het eerst in Nederland dat de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen steeg het kwik naar 40,7 graden. Het oude record, dat gisteren in Eindhoven werd gemeten, was 39,3 graden. De nacht die op 25 juli volgde  is de warmste nacht die ooit is gemeten. Het was de eerste officiële tropennacht van dit jaar en was het in De Bilt in de nacht 28 graden.

Huisdieren lijden ook onder de hoge temperaturen

Tropische dieren houden soms een zomerslaap of zijn op de dag diep ieder grond of in de schaduw. Een Afrikaanse olifant gebruikt zijn oren om af te koelen en zijn graag bij warme temperaturen in het water. Zelfs een zeeleeuw gebruikt zijn flippers om af te koelen op het land en het water voor verkoeling. Onze huisdieren zijn uit hun natuurlijke omgeving gehaald en kunnen soms zelfs geeneens in de schaduw meer liggen van boomwallen (koeien) omdat die zijn verwijderd. Ook varkens die vooral hun neus en oren gebruiken om overtollige warmte af te dragen aan de omgeving, liggen graag in een modderbad om af te koelen. Maar in een varkensstal is de betonnen vloer het enigste waar ze enige afkoeling door hebben.

Onze huisdieren zijn ook uit hun natuurlijke omgeving gehaald

Neem zelf ook op tijd de nodige maatregelen om de dieren te helpen!
Zet water neer voor vogels en zorg dat je voldoende bomen voor schaduw in de tuin hebt staan. Plant anders bewust nog eens een boom aan de zonzijde of laat zo veel mogelijk bomen staan. Ze geven schaduw voor mens en dier.

Kippenhok of konijnenhok moet in de schaduw staan

Onze huisdieren zoals honden met een dikke vacht moeten wel met deze temperaturen binnen blijven of in het water kunnen zwemmen. In de zon kunnen deze dieren letterlijk bezwijken. Een hond en een kat hebben vaak nog wel de keuze om in de schaduw te liggen, maar in de bio-industrie is dat vaak wel anders. De ventilatoren moeten de boel koel houden, omdat honderden varkens opeen gepropt veel warmte produceren en hetzelfde geld voor de 10000 kippen die vaak in een schuur naast elkaar staan.

Dieren die niet in de schaduw kunnen liggen hebben het een stuk minder. Zo ook is dit het geval voor dieren die in een hok gevangen zitten zoals konijnen of vogeltjes in een volière of kooi.  Indien de zon op het dak van zo’n hok schijnt, kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen boven de 40 graden. Deze dieren kunnen dan letterlijk dood gaan door de hitte en het probleem is dat ze niet om hulp kunnen schreeuwen. Het (konijnen)hok moet dus in de schaduw en onder de 27 graden blijven. Gebruik van een ventilator voor de huisdieren in een hok is ook een optie en zorg voor genoeg gekoeld water. Geef je hond geen roomijs daar er suiker in zit, maar ijsklontjes mag wel!

Ook voor dieren in de bio-industrie zijn oplopende temperaturen vaak een marteling

Meer dan vierduizend kippen zijn donderdag 25 juli in Graven in Neer (bij Roermond)om het leven gekomen als gevolg van de hitte van 34 graden in stallen. Dit omdat de eigen ventilatie in de stallen de hitte niet meer aankonden. De brandweer is nog uitgerukt om de zeven stallen met in totaal 140.000 kippen te koelen, met matig succes. De hartspieren hadden het bij de slachtoffers die dood zijn begeven.

Kippen op transport vanuit de concentratiekampen

Bij het transport zijn op Honderden kippen zijn om het leven gekomen in een Nederlandse vrachtauto op de Duitse snelweg. De dieren hadden geen water en de enige verkoeling was de rijwind. De beide chauffeurs, die in Nederland wonen, kregen een boete van 1000 euro.

Het is geen nieuws dat onze varkens soms 1000 km levend getransporteerd worden om er ergens anders in Europa alsnog te worden geslacht. Het is ook geen nieuws dat deze beesten het veel beter zouden hebben als er iets meer wordt betaald voor het vlees. Biologisch vlees voldoet aan deze voorwaarde en ook voor de vlees eters is er dus een keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *