De schildklier is een heel belangrijk orgaan in ons lichaam

 De schildklier is een heel belangrijk orgaan in ons lichaam
Digiqole ad

De schildklier is een orgaan dat belangrijke processen in het lichaam aanstuurt. Een denkbeeldig vlinderdasje, maar dan onderhuids. Zo zou de plek en vorm aangegeven kunnen worden van de schildklier. De schildklier is een klein orgaan in de keel, maar met een zeer belangrijke functie, namelijk het gereguleerd afgeven van hormonen. Op deze manier worden belangrijke processen aangestuurd en zo reguleert de schildklier het energieniveau, de groei en de reproductie van elke cel in het lichaam. Er zijn twee belangrijke hormonen die daar voor nodig zijn, namelijk; T4 (thyroxine) en het T3 (tri-jodothyronine) hormoon. Beide stimuleren ze de stofwisseling en de aanmaak van nieuw cellen.

Jodium belangrijk voor werking schildklier

Jodium is de meest belangrijk voedingstof die er voor kan zorgen dat de werking van de schildklier goed verloopt. Door slechts kleine hoeveelheden jodium kan de schildklier voldoende hormonen aanmaken. Jodium krijg je binnen bij een gezonde voeding (Schijf van Vijf). In de schildklier zit van nature al een grote voorraad jodium. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, heeft niet meteen een tekort, omdat deze voorraad goed genoeg is om de schildklier voor maanden en zelfs enkele jaren aan te vullen. Doch, omdat de voedingstoffen die we binnen krijgen niet veel jodium bevatten, wordt er uit voorzorg toch kunstmatig jodium aan brood en zout toegevoegd. Dit zou dus betekenen dat als je biologisch brood eet zonder zout of Keltisch zout, er een tekort aan jodium kan ontstaan, maar pas na lange tijd. Echter is deze kans minimaal, omdat gezonde voedingsmiddelen toch ook voldoende jodium bevatten. De kans wordt op een jodium tekort wordt wel groter als je geen dierlijke producten als eieren, zuivel en vis eet.

Wat gebeurt er bij een jodium tekort?

Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen, wat gevolgen als gewichtstoename, het veel koud hebben en traagheid in doen en laten veroorzaakt. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei (cretinisme).

Te veel jodium

Een teveel aan jodium kan bijna niet ontstaan, mits je te veel zeewier eet of overmatig jodium tabletten slikt. Mensen met een schildklierafwijking kunnen hier echter wel last vast krijgen. Een teveel aan jodium kan ook leiden tot schildkliervergroting of een overstimulatie van de schildklier, diarree, gewichtsverlies (ondanks goede eetlust), hartkloppingen en nervositeit.

– Schildklierhormonen (T3 & T4) zijn ook van invloed op:
– Stofwisseling
– Vetverbranding
– Temperatuur (indirecte thermostaat-functie)
– Voedselverwerking (spijsvertering)
– Hartslag & zuurstofcirculatie
– Lichamelijke groei & ontwikkeling
– Instandhouding & uitbreiding van zenuwstelsel
– Spierspanning & werking van gewrichten
– Vochthuishouding
– Psyche & hersenactiviteit

Hoe stimuleer je de schildklierwerking?

De werking van je schildklier is afhankelijk van een aantal voedingsstoffen. De belangrijkste hiervan hadden we al genoemd: jodium. Naast jodium zijn de sporenelementen selenium en het aminozuur tyrosine belangrijk en magnesium, zink, ijzer en koper spelen ook een belangrijke rol. Ook vitamines als A, B zijn belangrijk en samengevat: eet gezond en gevarieerd en er zal bij normale omstandigheden (ziektes of erfelijke aandoeningen) geen jodium tekort ontstaan. Pas op met te veel zout, dat ondanks het toegevoegde jodium, slecht is voor de gezondheid. Zout zit al in brood en heel veel andere bewerkte producten, waardoor we er eerder te veel dan te weinig van binnen krijgen.

Waar zit jodium in?

Vrijwel alles wat uit de zee komt is een goede bron van jodium, van zee groenten tot vis, schelp- en schaaldieren. Wel kunnen de jodiumconcentraties van deze bronnen sterk wisselen. Zo kunnen bepaalde kelp- en zeewiersoorten véél meer jodium bevatten dan anderen.

Hoe zit het met mineralen in zout?

Zeezout bevat (ook omdat er geen jodium aan toegevoegd is) weinig of geen jodium. Ook Keltische en Himalaya zouten bevatten niet of nauwelijks jodium, maar wel een kleine hoeveelheid spoorelementen. Geen reden om speciale zoutsoorten te kopen of te gebruiken voor het eten.

Waar zit jodium nog meer in?

In melkproducten zoals biologische yoghurt, melk en kaas. In goede vetten: roomboter, olijfolie, kokosolie, eieren, avocado’s, olijven, noten, asperges en spinazie.

Productiegronden voor groente in Nederland uitgeput

In Nederland is de grond door overproductie arm aan mineralen en ook aan jodium, waardoor er ook geen jodium opgenomen kan worden door de plant. Een uitzondering zijn de ‘zoutegronden’ bij zee, waar wel meer jodium in de bodem aanwezig is.

Zo kan het voorkomen dat planten zoals asperges of spinazie, die normaal wel jodium bevatten, hierdoor bijna geen jodium bevatten. Ook tijdens het koken gaat vrij veel van het jodium in deze groenten verloren.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet geeft op korte termijn waarschijnlijk weinig nadelen. Wel is een veelvoorkomende klacht een gevoel van futloosheid en uitputting, doordat je minder suikers via de koolhydraten binnen krijgt. Op de langetermijn kunnen de nadelen groter worden door een tekort aan jodium, met als gevolg.

– Een verminderde productie van testosteron
– Minder energie
– Slecht humeur en verslechterde mentale functie
– Verlaagde productie van schildklierhormoon
– Verhoogde productie van het stresshormoon cortisol
– Spieren worden minder sterk en in omvang

Slechter immuunsysteem

Eet je dus niet voldoende koolhydraten, dan gaat de productie van je schildklierhormoon omlaag en wordt je stofwisseling op een lager pitje gezet, waardoor je juist meer vet gaan opslaan in plaats van meer te verbranden. Mogelijk zou je voor de lijn wel een koolhydraat arm dieet kunnen volgen, maar voor slechts enkele weken. Naast ziektes van de hypofyse, hypothalamus of schildklier zelf volgen hieronder een aantal belangrijke oorzaken voor schildklierklachten.

Toxische stoffen en zware metalen

Onze schildklier lijkt uitermate gevoelig voor toxische stoffen en zware metalen. Deze kunnen hormoon verstorend werken of de opname van mineralen en sporenelementen blokkeren en daarmee de werking van de schildklier belemmeren. Zo wordt ook bijvoorbeeld door onze lever veel jodium verbruikt om toxische stoffen te ontgiften, wat dan onvoldoende beschikbaar is voor de schildklier. Kortom wees voorzichtig. Roken, landbouwgif, zware metalen uit grotere vissoorten en chemische middelen kunnen de schildklierwerking verminderen.

Stress

Naar schatting is 50% van alle schildklierproblemen het gevolg door chronische stress. Zolang het stress-systeem constant geactiveerd wordt door cortisol, wordt de schildklierwerking verminderd. Cortisol dat vrijkomt bij stress, is een steroïde die, net als adrenaline in de bijnier wordt aangemaakt.

Gezonde lifestyle

Een gezonde lifestyle is de oplossing ter voorkoming van de meeste gezondheidsklachten, maar ook van de schildklier. Bewegen, ontspannen, gevarieerd en gezond eten zijn zoals altijd weer de beste remedie.

Digiqole ad

Guido