Dag van de duurzaamheid in GroenNieuws.nl

 Dag van de duurzaamheid in GroenNieuws.nl
Digiqole ad

10-10 Dag van de Duurzaamheid is elk jaar zijn er op deze dag duurzame activiteiten georganiseerd, mocht je hieraan deel willen nemen, dan zou het goed zijn om de auto te laten staan en bijvoorbeeld de (elektrische) fiets of trein te nemen. Ook kan je zelf iets wat met duurzaamheid te maken heeft met anderen organiseren en uitvoeren. Zo maak je ook deelnemers en toeschouwers bewust van het feit dat duurzaamheid belangrijk is en toe te passen is op vele manieren. Zo kan je met iets simpels als recyclen of door het besparen van energie het verschil maken en helpen deze mooie planeet aarde leefbaar te houden.

Welke duurzame mogelijkheden zijn er?

Bij duurzaamheid moet je denken aan alles wat goed is voor de aarde en voor mens en dier over een langere termijn. Het is niet alleen zo dat we energie moeten besparen, we zullen ook maatregelen moeten treffen om nog heel lang optimaal gebruik te kunnen maken van onze planeet.

Er zijn heel veel mogelijkheden om er zelf een duurzamer leven er op na te houden. Dit kan zijn door kleine bewuste stappen te onder nemen, zoals gebruik te gaan maken van groene stroom, minder lang te douchen, door te recyclen of bijvoorbeeld afbreekbare schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zo besparen we direct of indirect op energie en ook al zijn het kleine duurzame toepassingen, deze kunnen over de jaren heel veel energie besparen en heel veel vervuiling tegen gaan. Denk maar aan zoiets als chemische schoonmaakmiddelen die in fabrieken gefabriceerd worden en al veel energie gekost hebben om te fabriceren. Deze kosten zelfs na gebruik nog extra energie, aangezien het  rioolwater gezuiverd moet worden en deze stoffen niet duurzaam zijn. Ook door de stoffen weg te spoelen in zee zijn de stoffen nog niet echt weg. Deze zitten dan in het zeewater en mogelijk komen ze terug in de vis die je eet of we verliezen daardoor onze vissen, waardoor we uiteindelijk minder voedsel hebben. Bewust zijn is in dit geval beter dan prijsbewust zijn en er zijn genoeg eco-schoonmaak middelen die wel natuurlijk, afbreekbaar en zelfs betaalbaar zijn, zoals groene zeep.

Duurzaam boeren

Ook bijvoorbeeld iets simpels als het kopen van groente uit eigen land, of nog beter; bij de biologische boer, kan veel energie en vervuiling besparen. Zo kan je groente en fruit producten kopen die niet over grote afstanden zijn getransporteerd, waardoor er minder fossiele brandstoffen nodig zijn, minder energie verloren is gegaan aan verpakkingsmateriaal, aan koeling of aan vervuilende kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Alles kost uiteindelijk energie, maar laat het zo min mogelijk kostbare fossiele energie zijn en gebruik dan tenminste nog schone of groene energie.

Duurzame maatregelen

Je kan jaren wachten tot de regering of overheid de juiste duurzame maatregelen treft óf zelf alvast hiermee zo bewust en actief mogelijk mee beginnen, voordat het te laat is! De opwarming van de aarde is al een feit en de genomen maatregelen lang niet voldoende om dit tegen te gaan. Alle landen en zijn inwoners zullen hieraan mee moeten werken om dat zoveel mogelijk tegen te gaan. Probeer dan ook bewust om te gaan met energie of alles wat energie kost. Zonnepanelen en elektrische auto’s zijn niet voor iedereen betaalbaar of toepasbaar, maar kleine dingen als minderen met vlees, recyclen en besparen op energie is voor iedereen mogelijk.

Alle kleintjes bij elkaar maken een grote

Door zelf kleine duurzame maatregelen te treffen, kunnen we met z’n allen een grote bijdrage leveren aan het leefbaar houden van deze planeet. Ook door er met zijn allen bewust en actief mee om te gaan, kunnen we een grotere macht uitoefenen op de politiek of zelfs op wereldschaal. De politiek en andere landen moeten vanzelf volgen indien we ‘ons’ belang duidelijk kenbaar maken en duurzaamheid boven zaken als financiële belangen stellen, wat nog te vaak gepaard gaat met vervuiling. Zo nodig kunnen we weigeren bepaalde producten te kopen waarvan bekend is dat ze teveel onnodige energie hebben gekost of een vervuilende werking hebben. Tenslotte kunnen wij ook als consument hier zelf voor een groot deel bepalen of we producten willen of niet. Duurzaamheid gaat ook niet alleen over het sparen van de natuur, ook de mens zelf heeft er belang bij. Vervuiling kan leiden tot klimaatopwarming, maar ook zorgen voor een negatief effect op voedsel, drinkwater, gezondheid en kwaliteit van leven.

Jaarlijks sterven miljoenen mensen te vroeg door vervuiling en vaak ook nog aan de meest vreselijke ziektes zoals kanker. Niemand wil dat onze wereld met al zijn diversiteit aan planten en diersoorten achteruit gaat en ook zeker niet dat anderen mensen moeten lijden aan hoger, dorst of ziektes. Er is maar een manier om dat tegen te gaan: stop vervuiling en zet duurzaamheid altijd voorop.

Welke duurzame activiteit kunnen we 10-10 gaan doen?

Natuurlijk moeten we ook na 10-10 bewust zijn van onze duurzame verspilling en deze elke dag opnieuw terug brengen. Maar op 10-10, dag van de duurzaamheid, kunnen we even stil te staan en ons bewust zijn van onze impact op de aarde. Door het voorbeeld te geven op deze dag of om duurzaamheid, geven we het voorbeeld aan anderen en kunnen we deze dag tot een succes maken. Anderen kunnen we ook bewust maken van het belang om duurzaam te leven en stimuleren mee te doen.

Jouw deelname of duurzame activiteit op deze dag van de duurzaamheid, kan ervoor zorgen dat ook andere mensen jouw goede voorbeeld gaan volgen. Zo kunnen hierdoor bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden worden overtuigd om mee te doen of meer te doen op het gebied van duurzaamheid.

Een duurzame woning

Aan je huis kan je veel dingen veranderen om energie te besparen. Of het nu gaat om dubbelglas, isolatiemateriaal, zonnepanelen, een energie zuinige ketel of zelfs een eenvoudige spaarlamp, het zijn allemaal energiebesparende maatregelen. Deze duurzame investeringen betalen zich door besparing vanzelf weer terug. Dit kan zijn in de vorm van lagere energie lasten of omdat ze zorgen voor extra comfort. Maar het belangrijkste blijft wel dat deze energiebesparende maatregelen een bijdrage leveren om vervuiling en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Vakantie

Wil je op vakantie ook een steentje bijdragen aan een beter milieu? Sowieso is je keuze om te kamperen al goed: uit onderzoek is gebleken dat kampeer-, fiets- en wandelvakanties in eigen land een lagere milieubelasting opleveren dan thuisblijven!

Eenmaal op het kampeerterrein is er nog veel meer dat je kunt doen. Zoek eens op het internet naar duurzame/ natuur of eco campings. Vliegvakanties blijven toch altijd duurder als je alles bij elkaar optelt ter vergelijking met een vakantie binnen Europa en kosten minimaal 10 keer meer aan fossiele brandstof.

Activiteiten

Op de dag van de duurzaamheid mogen er activiteiten plaatsvinden als fietsen, wandelen, sporten etc. Zolang er maar zo min mogelijk of zelfs geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. In Nederland zijn er 20 Nationale Parken en nog veel meer mooie natuurgebieden die we met duurzaamheid kunnen sparen en blijven bezoeken. Bij bezoekerscentra kun je interessante informatie krijgen en worden vaak leerzame en leuke excursies georganiseerd voor kinderen en ook voor ouderen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.nationaalpark.nl. Duurzaamheid betekent ook automatisch natuurbescherming en wie wil dat nou niet!?

Eten: Wat wat kun je zelf nog meer doen?
 • Koop zoveel mogelijk Nederlandse seizoensgebonden fruit en groenten.

 • Eet minder vlees. Zelfs door maar één dag in de week vlees van het menu te schrappen, verminder je de CO2-uitstoot aanzienlijk.

 • Koop biologische producten van boeren in de omgeving. Misschien geeft de boer wel een rondleiding deze dag, waarbij hij alles vertelt over biologisch boeren.

 • Eten verspillen door de restjes weg te gooien is ook een onnodige verspilling van energie. Denk alleen maar aan de energie die het kost om groente te telen of uiteindelijk te vervoeren naar de supermarkt. Probeer dus de hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk af te meten of heb je toch eten over? Wees dan creatief en verwerk het in de volgende maaltijd of vries het in voor een volgende keer.

 • Ga je uit eten, kijk eens voor leuke ‘biologische adressen’ op www.puuruiteten.nl.

 • Gebruik alleen groene energie afkomstig van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.

 • Help door te recyclen.

 • Gebruik zo min mogelijk of geen plastic.

 • Koop bewust geen producten die over zee komen en veel vervuiling hebben gekost voor de productie. Kies bewust voor duurzame producten.

 • Bespaar op water, stroom en energie.

 • De beste tip van Guido! Meld ook jouw duurzaam bedrijf aan op onze website.
Doe op 10-10 mee!

Iedereen kan op 10-10 iets van betekenis doen of samen ondernemen in het teken van duurzaamheid, een fijne en duurzame dag toegewenst door het team van GroenNieuws.nl

Digiqole ad

Guido