Coronavirus vrijwel zeker verspreid door vleermuizen

 Coronavirus vrijwel zeker verspreid door vleermuizen
Digiqole ad

Het coronavirus heeft inmiddels meer slachtoffers gemaakt in China dan de SARS-epidemie, waarbij begin deze eeuw 349 mensen omkwamen. Momenteel is wereldwijd het aantal doden opgelopen naar 42. Inmiddels zijn in China 20.438 mensen besmet.

Coronavirus is een verzamelnaam voor verschillende soorten virussen die infecties aan longen en luchtwegen kunnen veroorzaken. De bekendste varianten zijn SARS en MERS. De naamgeving ‘coronavirus’, heeft te maken met de vorm van het virus. Onder een elektronenmicroscoop lijkt het namelijk op een kroon en de Latijnse naam voor kroon is corona. Met deze tentakels kan hij zich vastzetten en inbreken bij cellen.

Symptomen

De symptomen van het virus zijn koorts, kortademigheid en longklachten. De meeste patiënten krijgen ook een longontsteking. Mensen met een hoge weerstand kunnen bij een virus infectie deze zelf overwinnen, een vaccin is er nog niet.

Overdragen

Ondanks dat het virus zich razendsnel lijkt te verspreiden, lijkt het erop dat het niet heel besmettelijk is. Het is bekend dat het virus buiten het lichaam niet goed kan overleven, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat pakketjes uit het China de virus kan verspreiden. Wel bij aan hoesten en lichamelijk contact kan het zich verspreiden.

Waarschuwing ministerie in China

Het ministerie waarschuwt om contacten met zieke mensen te mijden. Ook geeft het als advies om vis- en vogelmarkten te mijden, bij koorts een arts te raadplegen en hygiënevoorschriften, zoals het handen wassen, in acht te nemen.

Vleermuizen de oorzaak

Op de markt in Wuhan is bijna wel zeker het corona virus op de mens overgegaan. Hier begon de ziekte met tientallen verkopers en bezoekers die besmet raakte en met klachten kwamen veroorzaakt door het coronavirus. Inmiddels is duidelijk dat het virus vrijwel zeker uit vleermuizen komt. Chinese virologen vonden in vleermuizen twee virussen die erg op het coronavirus lijken. De onderzoekers vermoeden dat de vleermuizen ook een ander wild zoogdier hebben besmet en het virus zodoende is veranderd (gemuteerd) Hierdoor kan het ook overslaan op bijvoorbeeld varkens of andere zoogdieren en wordt het nog moeilijker om het virus te bestrijden.

Dieren kunnen dus virussen over brengen en hygiëne is belangrijk

Omdat een uitbraak van het virussen ook onder vee of dieren in de bio-industrie te verwachten is, moet men vergaande maatregelen treffen om het contact mens en dier zo klein mogelijk te houden. Zo zou een import verbod op vlees of andere dierlijke producten uit veiligheid ook een goede maatregel kunnen zijn, zolang niet is vastgesteld hoe het virus zich verspreid. Van mens tot mens is bewezen en er worden nu wel vergaande maatregelen getroffen om zieke mensen te isoleren.

Dieren markten of vleesmarkten in China en Azië zijn een gemakkelijke besmetting

Overal waar veel mensen en dieren samen komen is een besmetting groter dan als ze apart worden gehouden en direct naar de slachthuizen gaan.

Als vegetariër en dieren liefhebber ben ik tegen de vlees industrie en zie dit als het gevol van de dieren concentratie kampen ofwel bioindustrie. De opwarming van de aarde is vooral ook in wijten aan de bioindustrie en de consumptie van vlees. Natuurlijk zijn ook de fossiele brandstoffen een grote oorzaak van de opwarming en beiden moeten zo snel mogelijk worden gestopt om een verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Digiqole ad

Guido