Niet iedereen wordt ziek na besmetting coronavirus

 Niet iedereen wordt ziek na besmetting coronavirus
Digiqole ad

Sommigen mensen zijn drager van het Coronavirus, zonder het zelf te weten! Het begint na zo’n twee dagen, gemiddeld na vijf, en soms pas na twee weken, de besmetting met het Coronavirus. Het begint als een griepje en soms blijft het daar ook bij. In het ernstige geval krijg je een heftige koorts, ernstige keelpijn, hardnekkige hoest en ademproblemen. Het kan dan goed zijn dat je besmet bent met het COVID-19 virus of dat je daar de symptomen van hebt. Je meld dit bij de huisarts, zonder op bezoek te gaan. De rest krijg je horen van de huisarts of eerste hulp. Bijzonder is ook dat sommige mensen helemaal niet ziek worden na een besmetting met het nieuwe virus. Hierover deze blog!

Ongeloof of economische belangen?

Waarom zijn we zo langzaam met het reageren op het Coronavirus? Ondanks de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wat langzaam op gang kwam, heeft uit eindelijk het WHO het nieuwe coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. China heeft het Coronavirus eronder, Nederland lijkt nu pas met grote maatregelen te komen, nu het virus zich snel over het land verspreid.

COVID-19 is een virus en een besmetting van een gemuteerde virus van een zoogdier op de mens. Het virus is van een vleermuis (of wel zeker van dier naar mens) overgebracht, die verhandelt, is op een markt in Wuhan in China. De naam van het virus is COVID-19 beter bekend als het Coronavirus. We hebben hier te maken met een verkoudheidsvirus die gemuteerd is. Zo waren ook de eerdere besmettingen SARS en MERS-varianten van het coronavirus. Doordat een vleermuis een zoogdier is (zoals de mens) kan het virus gemakkelijk over springen van dier naar de mens. Dit had ook kunnen gebeuren van bijvoorbeeld een koe, varken, hond of kat. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat (huis) dieren gevoelig zijn voor het Coronavirus of drager.

Coronavirus bij Kinderen

Kinderen en zelfs baby’s lijken geen gevaar te lopen voor het Corona virus. Kinderen maken een hele kleine kans om echt ziek te worden na een besmetting van het Corona virus. Ze kunnen wel drager zijn, maar gaan er op een enkele uitzondering na, er niet aan dood! Ook bij de eerdere Sars en Mers uitbraken is er geen kind overleden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en moeten we wel voorzichtig blijven, zeker omdat kinderen ook ouderen kunnen besmetten.

coronavirus

Sommige mensen merken weinig of niets indien ze geïnfecteerd zijn! Het is goed mogelijk dat een grote groep mensen al besmet is geweest, maar weinig of niets heeft gemerkt van de symptomen van het Coronavirus. Als er echte griep verschijnselen waren geweest, hadden ze het wel gemerkt. Maar blijkbaar was hun weerstand groot genoeg om het Coronavirus er onder te houden. Het is hierdoor wereldwijd niet in te schatten hoevéél mensen er met het coronavirus geïnfecteerd zijn.

China heeft sinds 18 maart 2020 het Coronavirus onder controle en omdat er bijna geen meldingen meer van besmettingen bijkomen zijn mogen de mensen in de geïsoleerde steden weer langzaam maar zeker de straat op.

Besmettingsbronnen

Hieruit blijkt dat door isoleren van besmettingsbronnen zin heeft gehad en mensen zonder vaccin weerstand op kunnen bouwen. COVID-19, SARS en MERS zijn alle drie verkoudheidsvirussen, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Omdat het nieuwe Coronavirus een nieuwe variant is van zijn voorgangers SARS en MERS, is er nog geen vaccin ontwikkeld en was er bij de uitbraak in eerste instantie geen weerstand ontwikkeld in het lichaam, tegen dit nieuwe virus.

Door de uitbraak van COVID-19

Zou zelfs uiteindelijk 50-70 procent van de bevolking besmet kunnen zijn, zonder dat wij het ooit zullen weten. Deze groep zou voldoende weerstand kunnen opbouwen, zodat ze veilig en wel een volgende besmetting met COVID-19 de baas kunnen.

Natuurlijk weerstand helpt dier en mens

Bij onderzoek zijn 4 apen die opzettelijk besmet werden met het COVID-19 virus, om te kijken of ze een natuurlijke weerstand kunnen opbouwen. Door de kunstmatige besmetting werden alle vier de apen ziek en kregen koorts verschijnselen, temperatuursverhoging, ademhalingsproblemen en verloren hun eetlust. Drie van de vier besmette apen herstelde weer, maar een moest wegens ernstige long beschadiging en ademproblemen geëuthanaseerd worden. Nadat de twee van de drie gezonde apen opnieuw werden besmet met het COVID-19 virus, werden deze niet opnieuw ziek. Het virus zorgde alleen voor een lichte temperatuursverhoging Wel ontwikkelde ze een hoge hoeveelheden anti lichamen, wat duid op een verhoogde weerstand tegen COVID-19. Mensen zijn geen apen, maar in hun DNA komt wel voor 95% overeen.

COVID-19, SARS en MERS

COVID-19, SARS en MERS zijn alle drie verkoudheidsvirussen die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Omdat het nieuwe Coronavirus een nieuwe variant is van de van zijn voorgangers SARS en MERS, is er nog geen vaccin ontwikkeld. Door de uitbraak van COVID-19 zou zelfs 70 procent van de bevolking besmet kunnen raken. Als deze groep voldoende weerstand zou opbouwen, zijn ze veilig en wel voor een volgende besmetting met COVID-19. Natuurlijk gaan er ook veel mensen dood aan het Corona virus, waardoor vooral ouderen moeten worden beschermd.

Het Coronavirus blijkt dus vooral bij 60-plussers een groot risico te vormen. Hoe raak je besmet met het coronavirus? Aan hoesten van persoon die die besmet is. Soms kunnen de hoest druppeltjes enkele meters bedragen en afstand is geboden. Zieken mensen moeten altijd thuis blijven, zodat ze andere niet kunnen besmetten. Mensen hoesten in hun hand en raken dan andere mensen aan of bijvoorbeeld een deurknop. Hoesten doe je in je elleboog. Het Coronavirus blijft op karton 1 dag in leven en op plastic en metaal 2 of 3 dagen. Door handen schudden, zoenen maar ook aanraken van bijv. een besmette deurknop of telefoon kun je besmet raken, door iemand die drager in van het Coronavirus. Omdat een drager niet altijd de ziekte verschijnselen vertoont, moet alle menselijk contact vermeden worden en handen elke keer worden ontsmet of gewassen. Pas op: als je je gezicht aanraakt of mond, nadat je net in contact bent geweest met een mogelijk besmettingsbron, kan het virus via de mond of neus het lichaam binnendringen. Monddoekjes kunnen ook een besmettingsbron vormen als je deze niet regelmatig vervangt of uitwast. Wel helpen ze als je regelmatig schonen gebruikt en omdat ze je herinneren dat je niet aan je gezicht mag komen. Voor de toekomst mogen we wel eens na gaan denken of we niet opnieuw besmet kunnen worden door een nieuwe mutant van het Coronavirus We zijn er nog niet en er gaan wereldwijd nog veel slachtoffers vallen en vele mensen worden afgrijselijke ziek.

We kunnen China de schuld geven, maar in feite hebben we het aan ons zelf te danken, omdat we weer te veel risico’s hebben genomen of doordat we dieren eten of gebruiken voor geneesmiddelen. We zijn met te veel mensen op deze aardbol en als we ook nog miljarden dieren houden in de bio-industrie of voor de vlees productie, lopen we opnieuw gevaar om besmet te raken met een nieuwe variant van het Coronavirus. Door wereldwijd te stoppen met vlees, of het houden van grote concentraties van dieren, kunnen we een volgende uitbraak misschien tegen gaan.

Digiqole ad

Guido