Coronavirus in Europa: veroorzaakt met de dag meer slachtoffers

 Coronavirus in Europa: veroorzaakt met de dag meer slachtoffers
Digiqole ad

Het coronavirus veroorzaakt in China met de dag meer slachtoffers. In de miljoenenstad Wuhan en omliggende steden is het aantal doden door de uitbraak van het coronavirus gestegen naar 106. Ook is er een sterfgeval door het nieuwe coronavirus in de hoofdstad Peking.

Het aantal geïnfecteerde buiten China is toegenomen. In Canada zijn er nu twee besmette gevallen (van een echtpaar dat per vliegtuig uit Wuhan is gekomen) en 20 verdachte van een besmetting. Ook is er de eerste besmetting in Duitsland ontdekt en wereldwijd duikt het virus op, afkomstig van reizigers uit China, die anderen besmetten.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt met nieuwe cijfers naar buiten

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gisteren de nieuwe cijfers bekendgemaakt. Er zijn nu 2800 ziektegevallen. Buiten China zijn er 37 besmettingen vastgesteld. Deze zijn verdeeld over 11 landen. In Europa is het virus in Frankrijk en Duitsland waargenomen.

Virussen gaan van dier naar mens en van mens naar mens

Opnieuw zouden we als mens gewaarschuwd moeten zijn dat al dat gemartel van vee ook uiteindelijk de mens noodlottig kan worden. Virussen als het coronavirus is afkomstig van dieren, die op de markt in Wuhan als ‘levend vlees’ werden verkocht (mogelijk vleermuizen). Door overbevolking en het vele reisverkeer door de lucht, is de verspreiding van het virus in enkele weken over de wereld een feit en een groot gevaar geworden voor ieder mens op deze planeet die niet veel weerstand heeft. Denk aan ouderen en kinderen.

Bioindustrie en handel in dieren is een gevaar voor de mens

Varkensgriep H1N1 of ook wel de Mexicaanse griep genoemd is ook levensgevaarlijk voor de mens. Varkensgriep is het type griepvirus dat ook bekend staat als Influenza A (H1N1), en komt al jaren voor bij varkens, waarbij het milde klachten veroorzaakt. Eerder werd de infectie in 1986 en 1993 bij een mens in Nederland vastgesteld. Het steek zo nu en dan de kop op (ook in Nederland) maar is in de meeste gevallen vrij onschuldig. Toch is menig varkensboer er is als de dood voor dat het uitbreekt in zijn bedrijf, concentratiekamp voor dieren, waardoor alle varkens moeten worden geruimd. In Nederland kostte de epidemie in 2009 (naar schatting) aan 60 mensen het leven. Meestal betrof het mensen waarbij de gezondheid door andere oorzaken al was verzwakt.

Niet altijd kunnen landen het virus even gemakkelijk bestrijden met vaccins en goede zorg en hygiëne. Maart 2015 waren er aan de varkensgriep in India ruim 1600 mensen overleden. Nog eens 28.000 mensen waren besmet door de ziekte.

Waarom heet het de Mexicaanse griep

De eerste uitbraak van het virus bij varkens was in Mexico In april 2009. Hierdoor staat de griep die door dit virus veroorzaakt werd, in Nederland bekend als de ‘Mexicaanse griep’. De officiële naam van het virus is ‘Influenza A (H1N1)’ In 2009. In Nederland is sinds begin 2010 deze virus bestreden en heeft men een vaccin ertegen. Sindsdien is het virus opgenomen in de jaarlijkse griepvacinatie, maar de virus is nog steeds niet helemaal bestreden en elk jaar opnieuw zijn er gevallen van mensen die er ziek van worden en enkele kunnen er aan overlijden. Het zijn met name de zwakker mensen die minder weerstand hebben.

Varkensgriep is dus een besmettelijke ziekte die door varkens veroorzaakt wordt, door een influenzavirus. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. Sommige inluenzavirussen kunnen overgaan van varken naar mens. Dit komt echter zelden voor en alleen bij mensen die veel in contact komen met varkens.(varkenshouders in de bio-industrie).

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij mensen?

Mensen die besmet raken met een varkensgriepvirus kunnen griepachtige klachten krijgen, zoals koorts. Meestal zijn de klachten mild en gaan ze vanzelf over. Bij mensen met onderliggende aandoeningen kan varkensgriep, net als bij de seizoensgriep, ernstiger verlopen. Hiervoor is een goede behandeling beschikbaar.

Digiqole ad

Guido