Bossenwet moet de oerwouden wereldwijd beschermen

 Bossenwet moet de oerwouden wereldwijd beschermen
Digiqole ad

Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties zijn momenteel zich sterk aan het maken om de bossenwet in Europa in te voeren. De campagne met de naam #Together4Forests, willen ervoor zorgen dat deze wet er nu eindelijk eens komt. De publieksconsultatie van de Europese Commissie loopt tot 10 december 2020.

Wereld Natuur Fonds en Greenpeace

Organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds zijn hard bezig met een handtekeningen campagne om deze wet er door te krijgen. Vorig jaar bleek al uit een opiniepeiling dat bijna 90% procent van de Europeanen er voor is om de wereldwijde ontbossing aan te pakken en we moeten wel snel nu iets gaan doen daar er elke 2 seconden een kostbaar natuurgebied verdwijnt ter grootte van een voetbalveld.

Nederland heeft de grootste doorvoerhaven voor soja, cacao en palmolie in Europa

Nederland maakt zich mede schuldig aan deze ontbossing, ook al is het indirect. Ook de veehouders en consument die deze bovenstaande producten maar ook koffie of hardhout (hardhouten planken, balken of meubels) gebruiken zijn vaak ongewild indirect mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van bossen aan de andere kant van de wereld. De rijkere landen zijn meer schuldig aan het verdwijnen van kostbare natuur, dan de plaatselijke (arme) bevolking die het hout kapt, maar soms geen keuze heeft omdat hun leefgebied is ingenomen door grootgrondbezitters of multinationals, die investeren in deze landbouw projecten, omdat ze door de rijkere landen hiermee hoge winsten kunnen behalen. Soms investeren Ook banken in deze soja of palmolie en ben je als klant van de bank opnieuw ongewild mede veroorzaker van het kappen van regenwoud aan de andere kant van de wereld etc.

Alleen door hierover te praten en schouderophalen heeft geen zin. Ondanks al onze protesten en inzet van milieu of natuurorganisaties is het wereldwijd niet gelukt om onze natuurgebieden te behouden of voldoende te beschermen tegen menselijke roofbouw op deze planeet. Een …twee en daar gaat weer een biotoop ter grootte van een voetbalveld  met kostbare natuur met waardevolle diersoorten. De natuur is niet het enigste wat wordt vernietigd, ook door het kappen van bomen warmt ons klimaat op en het heeft dus ook bijna direct gevolgen voor onze wereldwijde voedselproductie en leefklimaat. Grote schuldigen zijn de vleesproductie en de palmolie industrie, waar zo’n 80% van alle ontbossing wereldwijd aan te danken is. Laat je stem niet verloren gaan! In de tweede helft van 2021 moet duidelijk zijn hoe de Europese bossenwet eruit komt te zien. Laat je stem of invloed op deze Europese wetgeving gelden en ga naar de website van Greenpeace, Wereldnatuurfonds of #Together4Forests en teken de handrekening petitie. Alvast bedankt!

Digiqole ad

Guido