Bosbranden in Brazilië laatste jaren toegenomen

 Bosbranden in Brazilië laatste jaren toegenomen
Digiqole ad

In Brazilië neemt het aantal bosbranden en ook de omvang de afgelopen jaren nog steeds toe. Zo waren in de maand augustus 2019 er meer bosbranden via de satelliet te zien, verspreid over het gehele Amazone woud, dan andere jaren. Overal zijn nu meer bosbranden in de wereld en dat heeft vooral te maken met de klimaat opwarming. In het Amazone gebied echter ligt dat anders omdat regenwoud niet gemakkelijk uit zichzelf brandt. Daarvoor is het te nat en heeft het voornamelijk te maken met economisch gewin en een slechte regering.

Bosbranden zijn er op beperkte schaal altijd al geweest

Brazilië kampte echter al jarenlang met ernstige ontbossing vanwege illegale houtkap en om plaats te maken voor gewassen als soja. De voorgaande regeringen konden de bosbranden terug dringen, door veel controleurs of politie aan te stellen die geen pardon kende voor deze illegale praktijken. De zeer omstreden en rechtse president Bolsenaro  echter heeft een groot deel van deze controleurs en politie vermindert, omdat hij de economische ontwikkeling boven bescherming van het regenwoud stelt. Boeren en houtkap bedrijven rukken hierdoor steeds verder op in de laatste ongeschonden stukken van het regenwoud.

Natuurlijk evenwicht tussen mens en dier voor duizenden jaren

Waar ooit een (natuurlijk) evenwicht was voor duizenden jaren,  tussen de oerwoud bewoners en de natuur, maakt de moderne mens dat dit in enkele tientallen jaren uiteenvalt. Zowel de natuur als de laatste stammen worden door houtkappers, en boeren ernstig bedreigd. Ook de kwetsbare eco-systemen worden hierdoor ernstig bedreigd en In plaats dat de regering meehelpt de natuur en laatste oerwoud bewoners te beschermen, geeft het toestemming aan boeren en houtbedrijven om ongeschonden oerwoud te ontginnen. Niet zelden worden de oerwoud bewoners van hun bos of gronden verdreven. Niet zelden worden opstandige oerwoud bewoners omgebracht door handlangers van houtkap bedrijven, groot grond bezitter of van corrupte ambtenaren.   Wilde diersoorten en oerwoud bewoners moeten hierdoor vluchten om in leven te blijven, maar raakt het evenwicht tussen mens en dier wat over duizenden jaren zich heeft gevormd, geheel verstoord.

Er is geen ruimte in de Amazone voor de moderne mens

De moderne mens vernietigd zijn laatste levens bronnen op deze planeet en lijken geen enkel respect te hebben voor de natuur en oorspronkelijke bewoners. Soja en palmolie zijn killers voor de aarde en multinationals van westerse landen doen er ook aan mee. Naast Brazilië wordt er ook in Azië en Afrika op grote schaal regenwoud of oerwoud gekapt. Veel hout en producten als soja en palmolie hebben daar een belangrijk aandeel in. Tegenwoordig zit in bijna alle bewerkte producten palmolie en daarbij is Nederland bijna het grootste doorvoer Land of importeur van soja dat wordt gebruikt voor veevoer. Voor ‘duurzame’ geïmporteerde producten, waar geen regenwoud voor wordt gekapt, is nog enigszins verantwoord te noemen, maar het kan niet zo zijn dat Europa deze onverantwoorde producten importeren en illegale bedrijven hiermee sponsoren!

De Franse president heeft al bijna een economische boycot afgeroepen

De Franse president Macron had eerder gedreigd het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Latijns-Amerika te blokkeren als Bolsonaro niet meer zou doen om de branden te bestrijden. Op twitter liet hij de ernst weten: out house is burning. The Amazon rain forest – the lungs which produces  20% of our planet’s oxygen – is on fire. It is an international crisis.

Wat kunnen we als consument doen?

Wij als consument kunnen heel veel betekenen voor het tegen gaan van bosbranden of het kappen van regenwoud. In feiten zouden we allemaal mee kunnen doen om palmolie, onverantwoord hardhout en soja te boycotten. Koop geen bewerkte producten waar (geen duurzame) palmolie in zit, koop geen hardhout (tuinmeubelen of zaaghout) waarvan niet zeker is of het om duurzaam hout gaat en geen vlees. Biologisch vlees en vlees vervangers kunnen wel, maar vlees van de bio-industrie helemaal niet.

Zijn er nog steeds zoveel branden in de Amazone?

Augustus 2019 had een record aantal bosbranden in de Amazone. Meer zelfs dan in negen jaar tijd. Gelukkig was er in september een daling te zien via de satellieten. Momenteel oktober en november 2019 is het aantal branden terug op het aantal dat ‘ normaal’ is voor de tijd van het jaar. Komt aan het platbranden en kappen van het Amazone woud nog op tijd een einde voor het daadwerkelijk te laat is?

Onder tussen gaat de houtkap en de honger naar meer land in Brazilië gewoon door. Alleen door de wil van de bevolking van Brazilië zelf, door een ‘groene regering’ te stemmen kan dit nog tegengaan. Maar corrupte en armoede lijken dit proces tegen te gaan en ook een volgende regering zal niet veel beter zijn. Bolsonaro is boos op Macron en zit niet te wachten op financiële hulp vanuit andere landen. Hij ziet het voorstel om een internationaal bondgenootschap op te zetten om de Amazone te redden, als een aanval op de soevereiniteit van Brazilië. Hij ziet de hulp en bemoeienis van Macron en zijn ‘alliantie’, als een aanval waarbij Brazilië als een kolonie wordt, beschouwt of dat de Amazone als niemandsland bestempeld wordt.

Kortom, boycotten van producten die afkomstig zijn uit voormalig regenwoud is de beste oplossing tot nu toe.

Digiqole ad

Guido