Het kiezen van de juiste boom voor in de tuin

 Het kiezen van de juiste boom voor in de tuin
Digiqole ad

Een boom gaat een leven lang mee en geef je tuin aanzicht, maar zorgt voor vruchten en zelfs beschutting. Het valt niet mee om een juiste boom uit te kiezen en elke boom heeft een andere leefomgeving of grondsoort nodig. Zo heeft de een meer zon nodig en de andere meer schaduw of de ene boom groeit beter op vochtige klei de ander juist meer op zandgrond en kan beter tegen droogte etc. Een boom kan licht wegnemen uit je huiskamer als hij te groot wordt, maar ook veel werk geven in de herfst als het blad naar beneden komt. Sommige bomen kun je niet te dicht bij elkaar zetten, omdat ze elkaars water en voedsel weghalen. Bomen die vrij staan, gaan zich spreiden en die dicht op elkaar staan, groeien recht naar boven naar het licht en hebben, maar weinig takken op de stam zelf. Op zandgronden moet je de eerste jaren na aanplanten de boompjes bij droogte water geven, op klei mogen ze niet te nat staan en moet je draineren. Over bomen kom je nooit uitgepraat en je raakt er zeker niet op uitgekeken. Kies hieronder de boom die het beste bij je tuin past en bij jou persoonlijk.

1. Een wilgachtige zal snel en goed groeien op kleigrond en waar water is. Maar er zijn verschillende soorten zoals de sier variëteit: de treurwilg of bijvoorbeeld de natuurlijke schietwilg. De treurwilg is een sierlijke boom en heeft hangende takken en is ideaal om langs een slootkant te poten van een park of grote tuin. Een schietwilg is goed te knotten en meer een echt Hollandse boom, die langs de slootkant past bij een oude boerderij. Laat je hem groeien, dan kan de boom wel 20 meter hoog worden en geeft dan veel schaduw. Knot je hem om de drie jaar, dan blijft hij laag, met veel takken boven op de stam. De boom is niet geschikt om op een zure veenachtige grond planten. Afijn we hebben het hier over de wilg die gemakkelijk groeit bij het water of vochtige grond, maar we hebben nog meer bomen.

2. De vijgenboom geeft heerlijke vruchten, heeft mooie grote bladeren en ruikt lekker. Deze boom groeit het best vlak bij een muur op een zonnige plek op het zuiden en kan gemakkelijk na een paar jaar opgroeien tot enkele meters. Door ze te snoeien in de winter (rustperiode) kun je ze ook laag houden in struikvorm. In de winter met dagen met strenge vorst, is het aan te raden om compost of organisch strooisel rondom de stam te gooien. Het beschermd de wortels tegen bevriezing en geven voeding in het voorjaar. Mochten de takken toch bevriezen, dan groeien in het voorjaar vanuit de wortels nieuwe takken en kun je de dode takken afknippen. Bij droogte wel wat water geven, tot de boom groot genoeg is en voldoende wortels heeft gevormd. De vruchten worden bij voldoende vocht en organische mest (compost) en zon groot, roodbruin van kleur en heerlijk zoet. Gelukkig rijpen de vruchten niet allemaal tegelijk en kan je steeds een paar plukken. De Brown Turkey is een winterharde vijgensoort, met een prima vijg die meestal bij tuincentra verkocht wordt. De lekkerste soort is dit alleen niet. Het loont dus de moeite om te zoeken naar een teler die wat meer keuze biedt.

3. De vruchtboom zoals de kers geeft kersen (als de vogels ze niet opeten] in de zomer of geeft appels, pruimen en peren aan het einde van de zomer. Maar de bloesem in het voorjaar, is al zo mooi dat deze bomen het gehele jaar waardevol zijn. Koop meerder vruchtbomen om de bestuiving te waarborgen of kies voor een zelfbestuiver. Vruchtbomen groeien het beste op klei gronden die niet te nat zijn, zoals in de Betuwe. Op zandgrond moet er voldoende organische mest in het voorjaar rond de stam worden bij gemest en water gegeven worden in de droge tijd. Voor een grote tuin is hoogstam het mooist, voor een kleine tuin is alleen laagstam geschikt. Rond april beginnen de meeste vruchtbomen vol te staan met prachtige bloesem. De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de witte kersen bloesem, daarna de perenbomen en als laatste kleuren de bomen roze/wit van de appelbloesem. Fruitbomen houden niet van drassige grond of waar ze in de wind staan. Tussen andere bomen doen ze het prima en op droge grond moeten de hoogstam niet te dicht op elkaar staan, omdat ze anders na een aantal jaar ,elkaars voedsel en water weghalen. Bomen die in een container staan, kun je ook op een andere periode poten, bomen met kluit tot april. In het plantgat doe je wat compost en bij droogte moet je elke week water geven. Vergeet ze in niet in het voorjaar een beetje bij te mesten met bijvoorbeeld koemest korrels. Alleen snoeien bij koude, niet bij vorst. (zie blog appelboom) en rondom de stam mag geen gras of onkruid staan in een cirkel van een meter.

4. Tilia tomentosa Zilverlinde: een heerlijk geurende boom, die tijdens de bloei veel insecten trekt. Ideaal voor honingbijen, maar ook voor veel andere insecten. Deze boom geeft veel schaduw, vormt een mooie ronde kroon en wordt ongeveer 20 meter hoog. Omdat zijn takken geen gevaar vormen bij storm, kan hij op een afstand van 10 meter van de bebouwing gepoot worden. Als leilinde zelfs nog dichter, maar deze neemt wel veel licht weg in huis. In juli verschijnen aan de hangende takken, sterk geurende gele bloemen. Soms heeft de boom last van bladluis en door de honingdruppels die de bladluizen afgescheiden, geeft deze plakkerig suikers een vieze zwarte vervuiling op auto’s of de bestrating. De T. tomentosa wordt veel toegepast als stadsboom, vanwege het viltige groene blad en omdat deze vrij ongevoelig is voor bladluis.

5. De eik, is een reus van een boom die niet te dicht bij de bebouwing moet worden gepoot, omdat wortels muren ondermijnen en takken over het dak komen te hangen. Helaas kun je deze beter niet meer aanplanten, vanwege de processierups. De eikenboom is ook een loofboom, die in de herfst veel blad laat laten vallen. De eikels worden door veel diersoorten gegeten (eekhoorn) en het een prachtige boom is die robuust en hoog kan worden. De Amerikaanse eik heeft minder last van de processierups, groeit snel en heeft mooi blad. Moet soms gesnoeid worden omdat hij veel grote takken vormt en geeft veel bladafval in de herfst.

6.De Plataan: heb je een schaduwplek nodig in de tuin of midden op het plein en wil je een boom met een prachtige stam en blad, dan kies je voor de Plataan. Deze statige boom heeft een rechte stam, waarvan de schors witte, grijze, groengele en bruine vlekken heeft. De bladeren zijn groot en lijken op de Amerikaanse esdoorn. Heeft veel blad en bruine bolletjes (de zaden), waardoor je in de herfst veel moet bladharken. Verder goed te snoeien en weinig onderhoud.

7. De Paarde kastanje of wilde kastanje kun je beter niet aanplanten, omdat hij gevoelig is voor ziekten. Wel zullen er misschien soorten zijn die minder gevoelig zijn, maar zelfs op oudere leeftijd kan hij in een jaartijd zijn schors verliezen en dood gaan. Wel prachige kaarsjes bloesem in het voorjaar en mooi blad. De kastanjes zijn giftig, maar wel te gebruiken voor kinderen om in de herfst poppetjes mee te maken maar honden mogen ze niet gebruiken om te spelen.

8. De tamme kastanje geeft geen mooie bloesem, maar wel eetbare tamme kastanjes. Zet de boom niet op een gazon, want de bolsters met vele stekels zijn moeilijk met de bladhark te verwijderen uit het gras en niet fijn voor hond. Als je een stukje achter in de tuin hebt, waar het blad in de herfst kan blijven liggen, dan is het wel een sterke,
onderhoudsvrije boom. De kastanjes zijn leuk voorbde kinderen om te rapen in de herfst, maar kosten veelmwerknen smaken naar aardappel.

9.De Eucalyptus kan ook in Nederland worden geplant en heeft wel in het begin water nodig. Niet elke Eucalyptusboom heeft mooi geurend blad, maar ze groeien snel en de vele wortels groeien naar het grondwater. Niet elke soort is altijd winterhard. De Winterharde Eucalyptus (Eucalyptus gunnii ‘Azura’)’ is de eerste echt winterharde eucalyptus. Deze eucalyptus verdraagt temperaturen tot 20 graden onder nul. De naam is te danken aan de azuurblauwe bladeren, die ook in de winter aan de plant blijven. Het is een behoorlijk snelle groeier, die water nodig heeft. De bladeren hebben een matige menthol geur. Er zijn ook soorten met een sterke Eucalyptus geur. De Eucalyptus perriniana heeft grote, ronde bladeren met een sterke geur en is ook winterhard.

10.Ginkgo biloba of Japanse noot. De Japanse noot is een uit China afkomstige boom. Doordat de boom vrij smal blijft, is ‘hij uitermate geschikt voor de tuin. De bijzondere bladvorm en lichtgroene kleur, geven de boom een uniek uiterlijk. In de herfst verkleurt het blad mooi botergeel, echt een aanwinst.

11. Walnoot: mooie boom met veel groen blad, die in september- of oktober walnoten draagt. Mogelijk zouden muggen er voor weg blijven, maar eekhoorns in ieder geval niet. Het is grappig om ze in de bomen te zien, maar ze kunnen je hele oogst weghalen. Pas op; er zijn enkele rassen die kruisbestuiving nodig hebben en zelfbestuivers zijn de oplossing.

12. Mammoetboom: In Europa groeit de Sequoiadendron giganteum echter tot ‘, maar’ 30 – 50 m hoogte met een kroondoorsnede van ongeveer 9 m. In Californië worden ze 2× zo hoog. De vezelige schors van de Mammoetboom kan 30 cm dik worden die de boom tegen bosbranden weet te behoeden (zie blog). Mooie naaldboom die altijd groen is, langzaam groeit en natuurlijk veel ruimte nodig heeft.

Digiqole ad

Guido