Bolsenaro doet valse beloftes ten koste van de Amazone


Bolsonaro wil geld zien voor natuurbescherming. Bolsenaro heeft Joe Biden beloofd tegen 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing in het Amazonegebied. Dit zou op zich goed nieuws kunnen zijn en de vergoeding te begrijpen omdat veel boeren en houtbedrijven over moeten schakelen. Maar Slechts een derde van het geld zou direct gestoken worden in het beschermen van het woud en dat is veel te weinig. De rest is dan bedoeld voor ‘economische ontwikkeling’ om alternatieve inkomstenbronnen te vinden voor degenen die afhankelijk zijn van de mijn, landbouw en houtkap in het Amazonegebied.

Bolsenaro staat nu ineens wel open voor natuurbescherming!

Maar…het is wel bijzonder daar Bolsenaro die in 2019 aantrad, zich tegen milieubescherming heeft gekeerd of het naleven van internationale milieuverdragen. De president zette zich wel in voor economische belangen die ten koste gaan van het milieu zoals mijnbouw en landbouwexploitatie in natuurreservaten en inheemse gebieden.

Satellietbeelden laten een toename van ontbossing zien sins zijn aantreden

Uit satellietgegevens, is tussen augustus 2019 en juli 2020, de ontbossing in het Braziliaanse Amazone gebied met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de 12 maanden voor zijn presidentschap. Bolsenaro zou dus nu alles voor geld terug draaien en in 2030 zou er zelfs geen illegale houtkap meer zijn. Het schept veel wantrouwen en natuuractivisten hebben minister Biden laten weten, zeer voorzichtig te zijn met het uitgeven van geld aan Bolsenario. Mogelijk zou het beter zijn dit geld direct te doneren aan Braziliaanse natuur organisaties of instanties.

Bolsenaro bezuinigd na alweer op budget voor natuurbescherming

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft op 24 april 2021 alweer een bezuiniging van 24 procent op het klimaatbudget voor dit jaar doorgevoerd. Een paar dagen daarvoor beloofde hij juist nog om meer geld uit te trekken om ontbossing in het Amazoneregenwoud tegen te gaan. De vraag is: valt er wel te onderhandelen nu hij zijn ‘ware gezicht’ alweer heeft laten zien.

Het is van groot belang dat het Braziliaanse regenwoud wordt beschermd en nu al lijkt het ten onder te gaan doordat een president (gekozen door het volk), die zich voor houtkap, mijnbouw en exploitatie heeft uitgesproken, zich opnieuw negatief laat gelden ten koste van het Amazonewoud. Moeten Biden dan, maar zwichten in het belang van deze planeet of de boel gaan boycotten? Duidelijk is dat we geen tijd meer hebben te verliezen. Het klimaat warmt op, de regenwouden worden massaal gekapt en mens en dier worden hierdoor wereldwijd hierdoor bedreigd.