Boerenwormkruid tegen insecten

 Boerenwormkruid tegen insecten

Boerenwormkruid is in het wild vaak te zien langs bermen en in de natuur. In de maand augustus en ook wel september geeft het kruid prachtige gele bloemen die in platte schermen met tientallen bloempjes te zien zijn en wel tot een meter boven de andere kruiden uitsteken. Deze plant is ook te koop in tuincentra en kleuren ook de bordes van tuinen mooi groen en geel.

Boerenwormkruid

De bloemen zijn echter wel giftig door het giftige thujon dat vroeger gebruikt werd om o.a worm-afdrijvende eigenschap tegen spoel- en lintwormen. Ook was het kruid o.a in gebruik om een abortus op te wekken. Hoge doses veroorzaken krampen, buikpijn, duizeligheid en kunnen dodelijk zijn.

Insectwerende kruiden

Boerenwormkruid verspreidt een sterke, kamferachtige geur. Deze geur kan hinderlijk zijn in huis, maar helpt wel insecten te verdrijven. Het kruid werd vroeger en soms tot op heden gebruikt tegen overlast gevende insecten zoals vliegen, muggen, mieren, vlooien en wordt in kippenhokken gehangen tegen bloedluis. Als je ze laat drogen, kun je de bloemen als ze droog zijn verpulveren en over het terras verspreiden waar mieren zitten. De nuttige mieren houden het vaak voor gezien en gaan op een andere plek zitten in de tuin.

Boerenwormkruid was in het verleden als medicijn in gebruik tegen tal van kwalen en ziekten beelden tot het conserveren van dode lichamen, maar mag absoluut niet gebruikt worden bij een zwangerschap, ook niet voor langdurig gebruikt of als medicijn voor kinderen.

Recepten

Boerenwormkruid is te gebruiken tegen (lint)wormen en parasieten in het lichaam. Neem 30 gram gedroogd kruid op 500 ml gekookt water, Zeef het uit en drink ‘s avonds en ‘s morgens op nuchtere maag een kopje van dit kruidensap.

Tegen hoofdluizen: kook en zeef de bloemen van het boerenwormkruid en meng een deel boerenwormkruid met 2 delen appelazijn. Meng voor gebruik en breng het lauw aan op het haar van het hoofd. Laat het 30 minuten zitten en was het haar daarna uit. Doe dit twee weken later nog een keer. Bij uitwendig gebruik is het voor school gaande kinderen ook toepasbaar.

Menstruatiepijn en skin care

Tegen schurft, puistjes en sproeten: gebruik je een afkooksel van het kruiden blad met 500 ml water en 500 ml melk en laat het 15 minuten zachtjes koken en dan afkoelen. Zeef het en gebruik de vloeistof als een ochtendlotion. Het beste te bewaren in de koelkast.

Bij een pijnlijke menstruatie: neemt men 20 gram gedroogde boerenwormkruid bloemen en kook het in een halve liter water. Zeven en koel bewaren. Gebruik maximaal 2 kopjes per dag voor enkele dagen.