Biologische soja een regenwoud vriendelijk product?

 Biologische soja een regenwoud vriendelijk product?

Soja is niet gezonder dan andere plantaardige producten, maar ook niet echt ongezond zoals wel eens wordt beweerd. Zo zou het vrouwelijke hormoon in het lichaam worden verhoogd en dit schadelijk zijn voor de zaadproductie bij mannen. Maar alleen door grote hoeveelheden soja te consumeren kan het de hormoonspiegel beïnvloeden. Alleen voor vrouwen in de overgang kan soja een klein beetje verschil maken waardoor ze minder opvliegers krijgen.

Hoe weet ik of mijn soja duurzaam is?

Duurzame soja die geen gevolgen heeft voor het regenwoud in Zuid-Amerika of ander oerwoud in de wereld is misschien wel te krijgen, maar bijna niet mogelijk te vinden. Op de verpakkingen van een product waarin soja zit is bijna geen logo’s of tekst te vinden die de garantie biedt dat de soja In het product niet ten kosten is gegaan van het regenwoud.

Vlees en eieren en zuivel zijn voor 90% de schuldigen van het kappen van het regenwoud. Natuurlijk zijn er tal van producten die ten kosten gaan van het regenwoud zoals hardhout, vlees, palmolie maar vooral ook soja zijn producten waar nog jaarlijks regenwoud voor worden gekapt of voor wordt platgebrand. Vooral omdat de vraag naar deze producten nog wereldwijd toeneemt verdwijnen onze regenwouden op deze planeet langzaam maar zeker!

Is soja slecht voor het milieu?

Ook neemt de klimaatopwarming door het kappen van regenwoud toe en verdwijnen onze diversiteit aan dier en plantensoorten op onze prachtige planeet. Hoofdschuldigen blijven vlees, eieren en zuivelproducten. Meer dan 90 procent van de soja die we eten, wordt gebruikt Voor het verkrijgen van dierlijke producten als vlees, eieren en zuivel Voor een hamburger bijvoorbeeld van 100 gram wordt zo’n 50 gram soja gebruikt om een koe of stier op te laten groeien. Zelfs voor 100 gram kaas is 25 gram soja nodig om het dier bij te voeren. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar wereldwijd vertienvoudigd en de vraag neemt nog steeds toe. Doordat de soja boon relatief goedkoop is en gemakkelijk is te verwerken in bewerkt voedsel (in de vorm van eiwitten of olie), neemt de vraag nog steeds toe.

Biologische soja is altijd beter dan niet biologische producten. Ook biologische soja geeft geen garanties dat het oerwoud ergens anders in de wereld niet wordt neergehaald om daarop biologische soja op te verbouwen. Biologisch geteelde soja is niet genetisch gemodificeerd (GMO) en er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen en is dus beter voor het milieu. Ook zijn gifvrije producten natuurlijk beter voor onze gezondheid, maar ook biologische producten bieden zeker geen garantie Rainfores proof te zijn.

Maar hoe kun je dan zien of het product met soja duurzaam geteeld is?

Er zijn wel initiatieven om de sojateelt duurzamer te maken en ongeveer 30 procent van de soja die in Nederland wordt verwerkt, is afkomstig van zo’n initiatief, maar dat staat (nog) niet op de verpakking. De vraag naar deze duurzame producten worden steeds groter. Niet alleen bij bewuste consument van vegetarische producten, maar ook consumenten die weten dat soja (net als palmolie) in heel veel voedselproducten Is verwerkt en ten kosten gaan van het regenwoud. Hoe kan je nog zorgeloos eten als je weet dat je indirect meewerkt het Regenwoud aan de andere kant van de wereld af te breken. Tenslotte zitten bijna in alle bewerkte producten soja of palmolie.

soja

Round Table Responsibile Soy (RTRS) en Pro Terra. Er zijn wel organisaties die duurzame soja op de markt willen verwezenlijken. Het RTRS bijvoorbeeld is een internationaal initiatief waarbij producenten, handelaren en verwerkers van soja samenwerken met banken en sociale organisaties om ervoor te zorgen dat soja overal ter wereld duurzaam verbouwd wordt en dat de soja-industrie maatschappelijk verantwoordelijk werkt.

Stop met vlees of probeer te minderen van vlees te eten consumeert je ongeveer 3 keer zoveel soja dan een planteneter. Door minder of geen vlees te eten zal de productie van soja afnemen en door biologische producten te consumeren (behalve biologisch vlees) zal de duurzaamheid van ons voedsel nog verder vergroot worden. Laten we zo zuinig mogelijk met onze planeet omgaan.