Biologische moestuin: rabarbergier tegen rupsen

Biologische moestuin: rabarbergier tegen rupsen. Gier wordt gemaakt met water en plantendelen. Er zijn veel verschillende soorten gier en brandnetelgier is wel de bekendste vanwege zijn goede werking tegen luis en stank.

Deze stank is ook de natuurlijke manier om o.a. planten te versterken of schadelijke diertjes te verjagen. Planten hebben ook zelf nog meer methoden om rupsen te verjagen, maar dit is er een van die heel effectief kan werken. Maar elk insect heeft zijn waardplant (favoriete plant om van te eten) en ook elk insect heeft soms weer een andere manier nodig om te worden bestreden. Rabarber gier: rupsen, tegen luizen en witte- en koolvlieg.

Recept: rabarbergier

Zo’n 6 grote bladeren (geen stelen) van de plant is voldoende om de gier te maken. De bladeren moeten klein worden gesneden in repen en kook ze 20 minuten in 2 liter water. Laat het geheel afkoelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep toe (of een kopje suiker) . Verdun 1 op 4 liter water, laat het een week staan en vernevel de vloeistof met een plantenspuit als er geen zon is.De suiker in plaats van zeep zorgt dat het gistingsproces wordt verbeterd. Dit gebeurt ook als je elke dag een keer roert in de gier. Verder zorgt de suiker net zo als de zeep dat de gier op het blad blijft zitten, nadat het er is aangebracht.

Rabarber thee

Omdat gier een week moet staan voor het klaar is kan je ook rabarber thee maken, die na het is afkoelt gelijk is te gebruiken. Rabarber thee werd aangeraden als een korte termijn oplossing en is minder effectief als de stinkende rabarber gier.

Waardeplant en rupsen

Rupsen of vlinders die de eitjes leggen op de plant, zijn kieskeurig. De vlinders kiezen de juiste plant of wel waardeplant uit. Dit omdat de rupsen vaak maar enkele soorten planten lekker vinden. Zo zijn de rupsen van een koolwitje dol op koolsoorten. De rupsen van de sint-jacobsvlinder hebben de voorkeur voor sint-jacobskruid en de Japanse buxusmot, op buxus. Daarnaast zijn er ook rupsensoorten die weinig of geen voorkeur hebben, maar die zijn in de minderheid.

Andere manieren om rupsen te voorkomen:

• Zet kruiden als bieslook en salie (of andere sterk geurende kruiden) in de moestuin (of rondom). De geur is voldoende om vlinders om de tuin te leiden (ze houden niet van deze geur).
• Daarnaast is een net of vliesdoek ook een methoden om vlinders niet de mogelijkheid te geven om eitjes te leggen.
• Probeer de tuin vogel vriendelijk te maken met struiken en met vogelhuisjes. De meeste vogels in de tuin eten insecten, met name de koolmees.
• Plant Oost-Indische kers en zet ‘m in de buurt van de moestuin. Oost-Indische kers jaagt geen rupsen weg, maar lokt ze juist en koolwitjes zijn er dol op.
. De sluipwesp is een grote vijand van de rups, omdat ze eitjes in de rups leggen. De larven eten de rupsen van binnenuit op, waardoor de rups sterft. Gezonde planten die worden opgegeten door rupsen maken zelf een geurstof aan die de sluipwespen aantrekt. Wij kunnen de sluipwespen aantrekken door ze schuilplekken te geven in de vorm van bosjes met doodhout.
• Er zijn verschillende (biologische) producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om rupsen te bestrijden. Let hierbij wel op: deze middelen (ook de biologische) kunnen schadelijk zijn voor andere dieren in de tuin. Zo zijn er de laatste jaren veel koolmees jongen dood gegaan, door de bestrijding van de rupsen van de Japanse buxusmot.

Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

36 dode olifanten gevonden in Botswana

In het noorden van Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze stierven om onbekende redenen. Het vermoeden bestaat dat de olifanten vergiftigd...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...