Biologische kikkererwten lekker en gezond

 Biologische kikkererwten lekker en gezond
Digiqole ad

De kikkererwt is een peulvrucht waarvan de biologische variant meestal te vinden is in de biologische winkel of supermarkt. Verder zijn de niet biologische kikkererwten overal te koop in blik of glazen pot. Kikkererwten zijn in Nederland niet populair omdat we onze eigen erwten hebben en kikkererwten groeien nou eenmaal alleen goed in warme en regenrijke landen als Iran, India, Pakistan, Turkije, Israël en Marokko.

Kikkererwten groeien aan een plant met twee of drie erwten per peul. Het is dan ook een peulvrucht die men eet als groente. Het is een eiwitrijke koolhydraten bron én dit maakt de kikkererwt dus een geschikte vleesvervanger (Zie ook blog over peulvruchten).

Van kikkererwten wordt onder meer humus en falafel gemaakt, gerechten die beiden veel gegeten worden in landen in het Midden-Oosten. Kikkererwten kan je ook gedroogd kopen, maar moeten dan voor consumptie worden geweekt in water en gekookt.

Kikkererwten kunnen nooit rauw worden gegeten, omdat ze van nature de giftige stof lectine bevatten. Lectine kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Verhitting maakt lectine onschadelijk. De pot- en blikvariant zijn al gekookt en kunnen zo worden gegeten.

havermout

Falafel

Falafel is oorspronkelijk een Midden-Oosters gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten.

Traditioneel kan je in de boven genoemde landen langs de straat falafel kopen, meestal bij kleine eetstalletjes (bij ons ook in Shoarmazaken). Eigenlijk meer ook als een vorm van fastfood. Meestal wordt de falafel geserveerd in een Pita broodje (platrond broodje) met salade en saus. In de restaurantjes ook wel op een schotel (meestal met saus, salade en friet).

De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn tartaarsaus, knoflooksaus, humus saus, uiensaus of een pittige saus.

Humus

Humus is gemaakt van gekookte en gepureerde kikkererwten.

Zo maak je het?

Gebruik kikkererwten (uit blik of pot) en doe ze in een schaaltje. Voeg daarbij Tahin (Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad knoflook en is in een potje te koop) en ook wat Komijnpoeder. Pers een citroen uit en voeg het sap toe aan het mengsel. Voeg tenslotte 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe. Maal het geheel nu met een staafmixer tot er een gladde puree ontstaat. Schep het geheel in een kommetje en maak de humus af met wat olijfolie en een beetje paprikapoeder

Gedroogde kikkererwten moeten eerst een nacht in ruim koud water worden geweekt. Kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als ze zacht beginnen te worden moet je stoppen met koken.

Goede vleesvervanger

De kikkererwten zijn goede vleesvervangers en zitten vol koolhydraten en vezels. Bovendien zitten er veel eiwitten, ijzer en B-vitamines in.

Een ander pluspunt van de kikkererwt is zijn hoge gehalte aan tryptofaan, wat een essentieel aminozuur is dat het lichaam niet zelf aanmaakt. Je hebt tryptofaan nodig voor de aanmaak van serotonine.

Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het eten van kikkererwten zorgt voor een gezonde maaltijd met veel extra’s zoals een goede stemming, libido en nachtrust.

Salade met kikkererwten

Natuurlijk kan je ook kikkererwten gebruiken voor een salade.
Ingrediënten

1 blik kikkererwten, uitgelekt en schoongespoeld
1/2 biologische komkommer, in plakjes
1 biologische avocado, geschild, pit verwijderd, in stukken
1 biologische kleine tomaat, in blokjes
50 gr biologische wortel, in reepjes
50 gr feta
3 eetl grof gesneden biologische koriander
1 eetl biologische limoensap
peper en snufje zout

  1. Meng de kikkererwten, komkommer, avocado, tomaat en wortel door elkaar
  2. Verkruimel de feta over het mengsel.
  3. Roer de koriander en limoensap erdoor
  4. Meng nogmaals goed door elkaar.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
Smeren en snacken

Humus en falafel zijn misschien wel de bekendste gerechten waarin je kikkererwten tegenkomt, maar van kikkererwten kun je ook gezonde ‘borrelnootjes’ maken. Gebruik hiervoor kikkererwten uit een blik of pot en laat ze uitlekken. Wederom is het mogelijk hiervoor gedroogde kikkererwten te gebruiken, die voorafgaand geweekt en gekookt moeten worden.

Vervolgens rooster je de kikkererwten (met eventueel een beetje olijfolie) op een bakplaat in de oven 25 min. op 200 graden tot ze krokant zijn. Draai de erwten halverwege de baktijd een keertje om met een spatel. Kruid ze met paprikapoeder, knoflookpoeder of andere kruiden naar smaak.

Digiqole ad

Guido