Biologische kaas zonder gif

Digiqole ad
Biologische kaas zonder gif

De oerwoudvrije kaas van Aurora vloog de afgelopen weken de winkels uit! Een groot succes waar we erg blij mee zijn. Een van de melkleveranciers voor deze kaas is biologische boer John Arink. De Ecoboerderij Arink is een prachtige plek om tussen de dieren en planten te genieten van de natuur, rust en puur eten uit de boerderijwinkel. Maak kennis met deze sympathieke en bevlogen ondernemer.

Wat heb je er allemaal voor moeten doen om over te stappen op lokaal geteeld veevoer?
“Onze koeien eten alleen maar voer dat van ons eigen land komt. Het is een proces van misschien wel 10 jaar geweest om helemaal zelfvoorzienend te worden. Het gaat om de juiste balans tussen vee en grond: dat komt neer op ongeveer 1 hektare per koe. Dat betekent ook dat je veestapel niet eindeloos kan blijven groeien.”

Wat eten jouw koeien precies?

“Onze koeien krijgen veel ruw voer en een beetje krachtvoer. Een koe is een herkauwer. Juist de gewassen die voor menselijke consumptie niet geschikt zijn, zoals hooi en gras, zijn bij uitstek goed verteerbaar voor koeien. Alleen blijft de melkproductie dan lager dan bij de gangbare veehouderij waar de koeien veel krachtvoer (zoals soja) krijgen. Bij deze ‘turbokoeien’ gaat de melkproductie omhoog, maar de de koe leeft minder lang. De gemiddelde leeftijd van onze koeien is 6 jaar en 4 maanden. Dat is twee jaar ouder dan het landelijk gemiddelde.”

Merk je in de praktijk al de nadelen van de afhankelijkheid van Zuid-Amerikaanse import soja, en hoe dan?
“Het negatieve gevolg van deze situatie is dat in de gebieden waar we het veevoer vandaan halen regenwoud moet wijken voor veevoerteelt. Daardoor verschraalt de bodem, neemt de biodiversiteit af en worden lokale economieën verstoord. Als je satellietfoto’s ziet van de oerwouden in Zuid-Amerika van nu en 30 jaar geleden, dan springen de tranen je in de ogen. De gevolgen daar van de intensieve sojateelt zijn verschrikkelijk, maar je hoort er bijna niemand over.”

Wat moet er volgens jou gebeuren?

“Als we dit probleem te lijf willen gaan zullen we naar een veestapel moeten die past bij de oppervlakte van Nederland. Als we daarbij van eigen akkers voldoende veevoer oogsten om onze veestapel te kunnen voeden, zal er automatisch genoeg mest geproduceerd worden om die akkers te bemesten. Dat is het kenmerk van kringlooplandbouw: je kunt het proces elk jaar herhalen zonder bronnen uit te putten of te vervuilen.

Gelukkig zijn er dus al kleinschalige ontwikkelingen die de gif soja tegen gaan.
Steun deze boeren en eet gewoon lekker gifvrij zo simpel is het.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Digiqole ad

Guido