Biologische avocado op bruin brood is super gezond en lekker

Biologische avocado op bruin brood is super gezond en lekker

Gewoon een biologische avocado op bruin brood met wat peper of het verwerken van avocado in een salade is super lekker én heel gezond.

Biologisch voedsel bevat (zoals we weten) geen chemische landbouw bestrijdingsmiddelen of gif en dus ook geen vrije radicalen. Avocado zit echter wel vol met antioxidanten en deze gaan ook de vrije radicalen in het lichaam tegen. De vele antioxidanten gaan o.a. ontstekingen en celschade tegen en beschermen het DNA tegen vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken.

Gezonde huid met vitaminen

Vitamine C is cruciaal voor de aanmaak van collageen, het hoofdbestanddeel van de huid. Vitamine E zit ook voldoende is avocado en is een antioxidant. Het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en de huid tegen veroudering. Tekorten van deze genoemde vitamines komen normaal gelukkig niet voor, omdat vitamines C, E en D ook veel in groente en fruit voorkomen. Avocado’s kunnen mede door de vitamines en vetten de UV-schade van de zon tegengaan en de huid soepel houden.

Macula degeneratie

In onze blog ‘Wat zijn de beste voedingstoffen voor je ogen?’, was al te lezen over het feit dat de luteïne en zeaxanthine belangrijk bouwstoffen zijn voor de gele vlek. De gele vlek zit op het netvlies in het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen. De beiden stoffen zitten in groente en fruit en voorkomen deels de leeftijds gerelateerde macula degeneratie. Maculaire degeneratie berust in hoofdzaak op de aantasting van het netvlies door vrije radicalen (veroorzaakt door o.a. luchtvervuiling of chemicaliën) gekoppeld aan een gebrek aan voldoende antioxidanten (zitten in groente en fruit). In avocado zit luteïne en in broccoli, spruitjes, perzik of groene bladgroente (zoals spinazie), zit veel Zeaxantine.

Gezond afvallen

Avocado’s bevatten goede vetten en zijn een waardevolle bouwstof voor je lichaam. De vele micronutriënten die de vrucht bevat zorgen ervoor dat avocado’s een essentieel element zijn voor een gezond dieet. Dit laatste wordt ook bewerkstelligd, omdat avocado’s weinig suikers en koolhydraten bevatten, waardoor de vruchten caloriearm arm zijn. De goede vetten die de vruchten bevatten, geven al gauw een verzadigd gevoel en dit alles maakt dat de avocado niet alleen lekker en gezond is, maar ook een goede vrucht is om te eten wanneer je af wil vallen. Juist de omega 3 vetten die in een avocado zitten zijn goed voor je lichaam en hersenen. Daarnaast zijn avocado’s vezelrijk. Ideaal voor je spijsvertering en voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.

Hart- en vaatziekten

De vrucht bevat ‘goede’ vetten, namelijk enkelvoudig onverzadigde vetten. Deze hebben een gunstig effect op je cholesterol. Avocado´s verlagen het slechte LDL-cholesterolgehalte en verhogen het goede HDL-cholesterol.

Avocado´s zijn rijk aan kalium en uit onderzoek is gebleken dat dit mineraal de bloeddruk kan verlagen, waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte verkleind wordt. Kalium zit overigens in bijna alle voedingsmiddelen zoals groente, fruit, brood, aardappelen, noten, vis en ook in vlees en melkproducten.

We zouden nog wel even door kunnen gaan, maar de boodschap is denk ik al duidelijk. Eet gevarieerd en voldoende groente en fruit, zo nu en dan ook een avocado.

Gerelateerde artikelen