De zoete of de gewone biologische aardappel?

Digiqole ad
Wat kun je beter eten: de zoete of de gewone aardappel?

Steeds vaker wordt de aardappel uit ons voedingspatroon geschrapt en vervangen door de zoete aardappel. Voor echte aardappel eters is dit onbegrijpelijk. Waarom worden zoete aardappels gezien als gezonder dan gewone aardappels? Ze zijn tenslotte zoet. En zoet betekent vaak suiker, oftewel koolhydraten. En die moet je toch juist vermijden als je streeft naar een gezond gewicht?

Zowel zoete aardappels als gewone aardappels bevatten echter meer dan alleen koolhydraten. Welke pieper kun je het beste eten? En is het een goed idee om aardappelen helemaal uit je dieet te verwijderen als je af wilt vallen?

Zoete aardappels bevatten wat meer koolhydraten dan gewone aardappels. Echter bevatten ze de meer complexe koolhydraten die langzamer opgenomen worden in het bloed waardoor er een minder grote piek ontstaat in de bloedsuikerspiegel. Ze zijn daarnaast bijzonder rijk aan provitamine A. Ook hebben ze meer kalk en magnesium in zich dan gewone, witte aardappels. Een witte aardappel bevat echter meer vitamine B6, vitamine C en kalium dan een zoete aardappel. Maar er is nog een belangrijk verschil: gewone aardappels behoren tot de nachtschade familie, net zoals de tomaat, aubergine en paprika.

Is nachtschade ongezond?

Planten in de nachtschadefamilie vormen anti-nutriënten om onder andere te voorkomen dat ze worden opgegeten. In de meeste aardappelsoorten komen deze zogenoemde glycoalkaloïden maar in zeer kleine hoeveelheden voor, en dan alleen in de schil. Als je gezond bent en gezond eet, kun je er meestal prima tegen.

Wanneer kun je er last van krijgen?

Als je dieet rijk is aan suiker, omega 6 en geraffineerde koolhydraten (vooral gluten), kan het zijn dat je darmbacteriën je niet kunnen beschermen tegen anti-nutriënten uit gewone aardappels. Daardoor kun je last krijgen van je darmen. Glycoalkaloïden kunnen tegen verhitting, dus koken of bakken helpt niet om ze te laten verdwijnen. Zoete aardappels schijnen overigens ook wat anti-nutriënten te bevatten, maar deze verdwijnen wel als je ze kookt.

Wat te doen?

Als je wilt afvallen, kun je het beste koolhydraatarm eten en witte aardappels helemaal uit je dieet laten vanwege de koolhydraten. Een zoete aardappel af en toe is prima.

Heb je last van je darmen? Kies dan altijd zoete aardappels in plaats van gewone aardappels. Kook ze en doe er een klontje grasboter bij. Je lichaam kan dan de pro vitamine A omzetten in vitamine A en dan heb je volop profijt van deze pieper.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Digiqole ad

Guido