Biologische pompoen sinaasappelcake

Digiqole ad
Biologische pompoen sinaasappelcake

Kruidig en zoet tegelijk: deze cake smaakt op gure herfstdagen als de beste dankzij pompoen, speculaaskruiden en sinaasappel.

Ingrediënten:

– 500 g pompoenen
– 1 sinaasappel (schoongeboend)
– 100 g boter (op kamertemperatuur)
– 1 tl kruidenmix koek en speculaas (potje 40 g)
– 1 mespunt zout
– 200 g kristalsuiker
– 2 eieren
– 125 ml crème fraîche
– 302 g zelfrijzend bakmeel
– 2 tl bakpoeder

Bereiden: Pom­poen si­naas­ap­pel­ca­ke
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
  2. Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en 100 g suiker in de keukenmachine of met de handmixer. Voeg een voor een de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor.
  3. Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek de satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  4. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop.
  5. Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Digiqole ad

Guido