65.000 betogers in België voor betere klimaatakkoord

 65.000 betogers in België voor betere klimaatakkoord
Digiqole ad

De klimaatmars 24 januari 2019 in België is historisch. Deze klimaatmars die op de 3e donderdag achtereen in Brussel is gehouden, heeft meer dan 65.000 betogers op de been gebracht. Hiermee maken ze geschiedenis, nog nooit zijn er zoveel mensen gaan protesteren voor een beter klimaat. Het aantal demonstranten is wel zeker veel hoger zeggen de organisatoren en eerder 75000 deelnemers en bij dit aantal komen nog zeker de 5000 deelnemende fietser, die zich achteraan hebben aangesloten.

Spijbelaars

Van de 65.000 betogers waren er zeker 35.000 scholieren die spijbelden. Ze breken hiermee vandaag hun record van 12.500 een week eerder. Het is de derde donderdag op rij dat scholieren de straat op gaan om aandacht te vragen voor een beter klimaatbeleid. De opkomst wordt steeds groter omdat meer Franstalige leerlingen zich aansluiten. De verwachting is dat volgende week er nog meer actievoerders bijkomen van studenten afkomstig van universiteiten en hbo’s die nu nog aan het leren zijn voor de komende examens. Studenten groepen hebben al aangekondigd zich ook bij de volgende protest mars zich aan te sluiten.

Waar blijft de protest actie vanuit Nederland?

De Nederlandse jeugd wil ook een protest laten horen op 7 februari, die zal gaan plaatsvinden op het Malieveld in Den Haag. De organisatie is in handen van een groep scholieren van de Daltonschool in Den Haag, maar zal ook hier gesteund worden door Greenpeace en andere milieu organisaties. Hoe of wat is nog niet geheel duidelijk! Stijn Warmenhoven is woordvoerder en ook een van de organisatoren voor de protestmars in Den Haag. Hij is een student van de Daltonschool 6 VWO in Den Haag. Ook hij wil proberen de toekomst voor komende generaties veilig te stellen nu het nog kan.

Aanleiding klimaatmars België

De scholieren spijbelen voor de derde week op rij en volgen het voorbeeld van het Zweedse meisje Greta Thunberg. In België zijn de Antwerpse  Anuna De Wever en Kyra Gantoise de initiatiefneemsters. Organisaties zoals GreenpeaceOxfam, Natuurpunt, 11.11.11, steunen de actie. De aanleiding voor de klimaatmars in Brussel is omdat de internationale klimaattop COP24 zondag in Polen begint. Met hun massale protest eisen de voornamelijk jonge betogers dat de Belgische politici meer ambitie tonen voor een nationaal klimaatbeleid die belangrijk is voor hun toekomst en voor de wereld. De algehele  boodschap is dan ook over duidelijk: als we nu niet handelen om het klimaat te redden, is het te laat en er is geen planeet.

Het draagvlak is enorm en bewijst dat jongeren zich bewuster zijn van de gevolgen van de opwarming van de aarde en zich in willen zetten om een verdere opwarming te voorkomen. Naast de jongeren liepen ook bekendheden en politici mee en zelfs popsterren. Duidelijk is dat jongeren hun toekomst willen veiligstellen en vinden dat politici of verantwoordelijke voor het klimaatbeleid zich onvoldoende inzetten. De massale protesten kunnen nu niet meer worden genegeerd door politici die hier gehoor aan moeten geven.

Het signaal wat deze protestmars met zo’n massale opkomst afgeeft kan niet meer worden genegeerd door de politici. Ze moeten zich meer gaan inzetten voor de klimaatdoelen die ook de jongeren zijn gesteld. We moeten de Co2 terug dringen!

Digiqole ad

Guido