Beken en vijvers staan droog in Liesbos

 Beken en vijvers staan droog in Liesbos
Digiqole ad

Het Liesbos ligt ten westen van Breda en is 200 ha groot. Het  Liesbos behoort heeft het grootste oude zomereikenbos van Nederland. Bij het maken van een wandeling, tijdens een mooie zomerdag, in het Liesbos in Breda kom je er al snel achter dat het er heel erg droog is. De droogte van het Liesbos heeft dan ook te maken met de droogte van de laatste tijd en hopelijk heeft het geen grote gevolgen voor de bomen zelf.

Het Liesbos in Noord-Brabant

De naam Liesbos komt waarschijnlijk van het liesgras dat hier al eeuwen groeit. In 1200 werd het bos, met name gebruikt voor de jacht. Op de hogere droge delen zijn naaldbomen aangeplant.

Veel van de lange, rechte dreven zijn zeer oud en speciaal aangelegd voor de jacht, onder andere voor de valkerij. Sinds 1880 is het Liesbos staatseigendom en sinds 1899 wordt het beheerd en onderhouden door Staatsbosbeheer.

 In het westelijke deel van het Liesbos mogen de honden het hele jaar los lopen tussen de Moerdijkse Postbaan en de Huisdreef. In de rest van het bos zijn honden ook welkom, mits aan de lijn.

Parkeren kan op de Torendreef  of bij Restaurant Boswachter Liesbosch aan de Nieuwe Dreef 4 (het losloopgebied ligt aan de andere kant van de Huisdreef).

Veel geel en bruin blad door de droogte

Natuurkenners  zullen het al snel zien, het lijkt wel herfst in de maand augustus. Door de aanhoudende droogte staan er veel beken en vijvers droog en hebben de bomen water te kort waardoor de bladeren verkleuren.

De natuur heeft veel te lijden onder het watertekort

Het zou een hele maand moeten gaan regen omdat een kleine regenbui niet genoeg is voor de bomen van voldoende water te voorzien. Ook zal het moeten gaan stortregenen voor enkele dagen om de beken weer voldoende water hebben voor de waterplanten en de eenden te laten zwemmen.

Digiqole ad

Guido