Bayer verliest rechtszaak tegen slachtoffer van Roundup

 Bayer verliest rechtszaak tegen slachtoffer van Roundup
Digiqole ad

Bayer verliest rechtszaak tegen slachtoffer van Roundup. Door een uitspraak van het Amerikaanse gerechtshof in San Francisco is Bayer in een paar uur tijd 12% van zijn aandeelhouders kwijtgeraakt en heeft daarmee 8 miljard euro verloren. Het grootste beursverlies in 16 jaar tijd.

12% van zijn aandeelhouders kwijtgeraakt

Het Duitse chemieconcern Bayer dat in juni 2018 voor 53 miljard euro met de overname van Monsanto de productie van het omstreden landbouwgif Roundup overnam, heeft te maken met grote financiële verliezen, nadat aandeelhouders zich terug trokken na de laatste rechtszitting.

Het is het gevolg van een uitspraak op 20 maart 2019 door de Amerikaanse rechtbank, waarbij Bayer de rechtszaak verloor die aangespannen was door een Amerikaanse slachtoffer, die beweerd kanker te hebben gekregen van het bestrijdingsmiddel Roundup. Het chemiebedrijf Monsanto kreeg in de jaren 90 echter al genoeg signalen dat het gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend kan zijn, maar het wordt altijd afgehouden als niet bewezen. De jury in San Francisco is echter door de bewijsvoering wel overtuigd geraakt dat Roudup ook daadwerkelijk kanker kan veroorzaken en heeft Bayer hiervoor schuldig verklaard. In een volgende rechtszaak tegen Bayer moet de jury beslissen hoe hoog de schadevergoeding voor het slachtoffer moet zijn. Deze uitspraak kan ook helpen dat de andere 11.200 slachtoffers van kanker, veroorzaakt door Roundup hun aangespannen rechtszaken kunnen winnen. De kans is groot dat er miljarden claims gaan volgen voor Bayer, waardoor de kans groot is dat de aandeelhouders zich nog verder terug gaan trekken.

Slachtoffer is een 70 jarige Amerikaan

De rechtszaak is gewonnen door de 70-jarige Edwin Hardeman. Een man die langere tijd als tuinman gewerkt heeft met het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Hij kreeg in 2015 de diagnose non-hodgkin of wel lymfeklier kanker. De Amerikaanse juryleden kwamen op 20 maart unaniem tot het oordeel dat het slachtoffer inderdaad ziek is geworden door Roundup.

De volgende rechtszaken die nog komen gaan

Die zelfde jury gaat zich de komende tijd bezig houden in hoeverre Bayer verantwoordelijk is is voor de ziekte ziekte van het slachtoffer en hoeveel schadevergoeding er moet worden uitgekeerd. Zo’n 11.200 rechtszaken zijn (zoals al eerder genoemd) al aangespannen door kankerpatiënten die zeggen ziek te zijn geworden van Roundup en schadeclaims kunnen gemakkelijk oplopen tot 5 miljard dollar.

Roundup 2015 met 5 jaar uitgesteld

Decennia lang heeft Monsanto aangegeven dat Roundup geen kanker kan veroorzaken en heeft elke bewijsvoering afgedaan als niet bewezen. Ook in 2015, toen de Wereldgezondheidsorganisatie na onderzoek wel van mening was dat het bestanddeel glyfosaat dat in Roundup waarschijnlijk kankerverwekkend’ is, bleef Monsanto ontkennen en werkte het verder onderzoek tegen.

Ondanks de vele rechtszaken en protesten van milieu organisaties en burgers die al jaren lang tegen Monsanto werden gevoerd, werd het glyfosaat eind 2017 weer voor vijf jaar verlengd in Europa. Ook de toenmalige minister Kamp van Landbouw stemde voor.

Dit is niet de eerste rechtszaak die gewonnen is

In Californië is Monsanto al eens eerder berecht door de rechter en moest Dwayne Johnson een school conciërge bijna 40 miljoen dollar schadevergoeding betalen, omdat bewezen was dat dit slachtoffer kanker had gekregen door het gebruik van Roundup. De man is terminal ziek en het is maar de vraag of de miljoenen opwegen tegen het leed.

Digiqole ad

Guido