Bayer en overname zaden- en pesticide bedrijf Monsanto

 Bayer en overname zaden- en pesticide bedrijf Monsanto
Digiqole ad

Bayer en overname zaden- en pesticide bedrijf Monsanto. Door de overname in 2018 van Monsanto door het Duitse Bayer voor $66 miljard, creëert ’s deze multinational een werelds grootste zaden- en pesticide bedrijf, waar bijna niet tegen te op is te concurreren is. Boeren in Europa hebben straks steeds minder de keuze over welke zaden, pesticide, schimmelbestrijders en insecticide ze kiezen na de fusie. Bayer heeft iets meer tijd nodig voor zijn voorgenomen miljardenovername van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto, maar het Duitse chemieconcern verwacht de deal nog wel in het tweede kwartaal dit jaar te kunnen afronden.

Protest

Er is veel verzet tegen deze overname in Europa en niet alleen milieuorganisaties voeren een stevige campagne tegen het ontstaan van ’s werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) nam zelfs ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van Europeanen die willen dat zij de fusie tegenhoudt. Uit een opiniepeiling door YouGov blijkt dat 54 procent van de Europeanen een blokkade belangrijk vindt, terwijl slechts 11 procent er potentieel in de fusie ziet.

Monsanto

Monsanto probeert al eerder als multinational de wereld te veroveren door met veel macht en geld ook de Europesche markt te veroveren met zijn zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Nu dan wil Bayer dit overnemen. Op onze website hebben we al veel geschreven over de gevolgen van Glyfosaat. Monsanto heeft dit Glyfosaat verwerkt in zijn pesticide merk Roundup. Dit middel is gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Hieronder nogmaals kort samengevat het gevaar van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s).

GMO’s en Roundup

Monsanto is een multinational die met zijn genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s) één van de grootste gevaren betekend voor de volksgezondheid en de natuur van dit moment. Monsanto verandert het DNA van sommige landbouwgewassen, waardoor deze resistent worden gemaakt voor de onkruidverdelger Roundup. Om hun gewassen resistent te krijgen hebben ze het DNA van de plant zo aangepast, dat de plant zelf een klein beetje Roundup (glyfosaat) aanmaakt. Hierdoor voelt de onkruidverdelger voor de plant aan als een eigen stof. Alles wat om de genetisch gemodificeerde gewassen heen met Roundup in aanraking komt sterft, behalve het GMO gewas. Onkruid, GMO vrije gewassen, bijtjes, vogeltjes. Op die plek zal ook nooit meer iets anders kunnen groeien dan Roundup-ready-gewassen.

Hoe gevaarlijk is dat voor de mens

Monsanto beweerd dat glyfosaat niet schadelijk is voor de gezondheid van mensen. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt het gif al helemaal niet ongevaarlijk. Door wetenschappers uit Italië en Frankrijk is uit onafhankelijk onderzoek gebleken het eten van Roundup ready gewassen op de langere termijn bij ratten kanker kan veroorzaken. Het naar buiten gebrachte rapport was alarmerend, ratten kregen de meest kwaadaardige tumoren. In Nederland werd het rapport door Elsevier gepubliceerd. Monsanto heeft dan wel het rapport dankzij het werk van een paar goed betaalde advocaten kunnen terugtrekken, maar de foto’s die bij het rapport zaten, van ratten met tumoren, zijn nog altijd terug te vinden op het internet.

Bt-bacterie laat de maag van het insect openbarsten

Een andere Gen techniek van Monsanto is om bij gewassen Een Bt-bacterie in te brengen. Op het moment dat een insect aan het gemodificeerde gewas vreet, komt de Bt-bacterie in zijn maag van het insect en wordt daar actief. Deze Bt-bacterie produceert vervolgens het BT-gif, dat er voor zorgt dat de maag van het insect openbarst en het sterft.

BT-gif ook gevaarlijk voor de mens

Indien wij als mens de gemodificeerde gewassen binnen krijgen, is deze Bt-bacterie schadelijk voor onze darmflora of spijsvertering. Monsanto heeft altijd beloofd dat deze Bt-bacterie alleen schadelijk is voor insecten, maar Canadese onderzoekers bewezen het tegendeel. Zo is gebleken door onderzoek dat er GMO gifstoffen terug waren te vinden in het bloed van zwangere vrouwen. Bij 80% vonden ze Bt-gifbestandelen terug in het bloed van de navelstreng. Dit betekent niet alleen dat wij, door het eten van bijvoorbeeld Bt-mais, in onze maag zelf het Bt-gif produceren. Het betekent ook dat deze pesticide niet kan worden gezuiverd door de placenta en rechtstreeks in de bloedsomloop van de foetus terechtkomt.

EU steunt Monsanto

In Europa gaan we dezelfde kant op als al eerder gebeurt is in de USA. Lobbyisten van Monsanto zijn tot ver in de politiek doorgedrongen en hier gebeurd hetzelfde met o.a. lobbyisten die Dupont, Syngenta en nog meer chemische bedrijven vertegenwoordigen. Deze grote bedrijven hebben belangen om chemische producten te kunnen leveren en hebben veel druk gezet achter de goedkeuring van het gebruik van o.a. Roundup. De machtig. Europese commissie heeft het gebruik van Roundup dan ook weer opnieuw voor bepaalde tijd goed gekeurd.

En de bijen dan?

Nederland loopt bijna voorop in Europa met het gebruik van landbouwgif.
Na veel protest mag in Nederland Roundup niet meer in openbare ruimtes, zoals parken gebruikt worden, maar in de landbouw is het nog steeds toegestaan. Veel milieu organisaties hebben ook hier tegen geprotesteerd, omdat het gif in ons milieu, voedsel en water komt. Ondanks de grote bijensterfte door het gif neonicotinoïde is Roundup ook voor deze nuttige insecten zeer gevaarlijk. De bijensterfte is de laatste jaren een groot probleem en het is zeker iets om ons zorgen over te maken.

En de mens dan?

Het gestegen gebruik van Roudup (glyfosaat) is (in de USA aangetoond) recht evenredig met de stijging van immuunstoornissen, autisme, kankers, diabetes, lever en nier schade, zenuw stoornissen als Parkinson, onvruchtbaarheid, geboorte afwijkingen, hormoon afwijkingen etc.

Waar zit het in?

Geen enkel product op basis van granen, maïs en soja is nog veilig. Enkel biologisch gecertificeerde producten zijn dan nog gegarandeerd schoon van Roundup. Verder kunnen GMO’s op onopvallende wijze terug te vinden zijn in ingrediënten zoals: glutamaat, wei, xanthaangom, maltodextrine, gehydrolyseerd plantaardig eiwit, melkzuur, cellulose, citroenzuur en mono- en diglyceriden.

Welke landen zijn tegen genetisch gemodificeerde gewassen?

Een meerderheid van de Europesche lidstaten zijn tegen GMO’s. Opnieuw stemden meer landen tegen dan voor. Toch kan de Europese Commissie alsnog besluiten om de genetisch aangepaste gewassen toe te laten. Zeventien EU-lidstaten hebben er bovendien voor gekozen om geen ggo’s toe te laten op hun grondgebied, ook al worden ze op EU-niveau goedgekeurd. Duitsland onthield zich van stemming en dat leidde tot een storm van protest. Wereldwijd hebben inmiddels al 38 landen het verbouwen van GMO’s officieel verboden.

Leef je leven, leef bewust

De natuur is perfect en over miljarden jaren gevormd tot wat het nu is. We moeten er niet aan denken dat GMO’s mensen of dieren ziek maken. Dit in enkele jaren, omdat multinationals met de erfelijke codes van het DNA zitten te ‘knoeien’. Protesteer via milieu organisaties en koop en eet zoveel mogelijk biologisch.

Digiqole ad

Guido