20.7 C
Nederland
3 juli 2020

Bananen geven je een flinke energieboost

Een banaan is heel gezond en bevat belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Bananen bevatten onder andere vitamine A, B3, B6, C, en magnesium (onder andere belangrijk voor botopbouw), fosfor (goed voor het uithoudingsvermogen), tryptofaan (vermindert stress) en selenium (een antioxidant). Daarnaast bevatten bananen ook het belangrijke mineraal kalium (beschermt tegen hoge bloeddruk, goed voor de spierstofwisseling en de vochtbalans).

Hieronder de top 10 waarom bananen gezond zijn

1. Bananen voorkomen een te hoge bloeddruk
Bananen zitten vol met het mineraal kalium. Kalium helpt je bloeddruk te verlagen. In 1 banaan zit ongeveer 467 mg van dit belangrijke mineraal en dat is veel! Als je 1 banaan eet, heb je namelijk al 16 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen!

2. Bananen geven je een flinke energieboost
Door natuurlijke suikers die in een banaan zitten, krijg je een flinke energieboost. In een banaan zitten suikers die snel door je lichaam opgenomen worden waardoor je snel energie krijgt. Andere suikers in de banaan, worden juist langzaam door je lichaam opgenomen en zorgen op deze manier voor langdurige energie. Ideaal om een banaan voor het sporten te eten! Heb je heel veel energie nodig, eet er gerust 2!

3. Bananen helpen tegen een kater
Heb je een kater? Dan kan banaan je helpen om je kater vlugger kwijt te raken. De beste manier om je kater kwijt te raken, is om een banaan in de vorm van een milkshake te drinken. Dankzij het kalium en vitamine B6 in de banaan, zul je weer sneller in topvorm zijn.

4. Bananen ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren
Zenuwen en spieren moeten goed samenwerken bij alles wat je doet. Tenslotte heb je bij elke beweging zowel je spieren als je zenuwstelsel nodig. Door het eten van bananen wordt de samenwerking tussen zenuwen en spieren soepeler. Het is de belangrijke vitamine B6 die hiervoor zorgt en in een banaan zit veel van deze vitamine. In 1 banaan zit ongeveer 0.7 mg vitamine B6. Dit lijkt misschien weinig, maar is wel 34 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

5. Banaan helpt om een slecht humeur tijdens PMS te verbeteren
Aan alle vrouwen: heb je ook wel eens last van een slecht humeur dat veroorzaakt is door PMS (premenstrueel syndroom)? Eet dan bananen tijdens deze periode en je zult merken dat je minder last hebt van de stemmingswisselingen! Stemmingswisselingen worden vaak veroorzaakt door een bloedsuikerspiegel dat niet gelijkmatig is. In de banaan zit de vitamine B6 die de bloedsuikerspiegel gelijkmatig houdt en daarmee ook je humeur!

6. Banaan helpt bij angst, depressie en slaapproblemen
Het klinkt ongeloofwaardig, maar het schijnt dat bananen helpen bij depressies, angst en slaapproblemen. Bananen bevatten het aminozuur tryptofaan dat het stofje serotine (een zogenoemd ‘blijmakend’ hormoon) produceert. Serotine zorgt onder andere voor een beter humeur en gevoelens van tevredenheid. Dat is mooi meegenomen!

7. Banaan helpt bij diarree
Vaak wordt gezegd dat bananen slecht zijn voor de stoelgang. Deze uitspraak geldt enkel voor onrijpe bakbananen. Die bevatten ‘niet-verteerbaar zetmeel’ dat als het ware een rem op de stoelgang zet

8. Bananen beschermen je maag tegen maagzuur en maagzweren
Bananen werken als een antacidum. Antacidum is een stof dat het maagzuur tegenwerkt. Hiermee neutraliseren bananen het maagzuur waardoor er geen maagzweer gevormd wordt.

9. Bananen zorgen voor een goede opname van andere gezonde voedingsstoffen
Bananen brengen niet alleen een hoop vitaminen en mineralen mee je lichaam in, maar ze zorgen er ook voor dat andere voedingsmiddelen beter opgenomen worden! Heel handig! De suikermoleculen (fructo-oligosacchariden) in de banaan, is een goede voedingsbron voor goede bacteriën in de darmen. Dankzij de groei van goede bacteriën in de darmen worden voedingstoffen beter opgenomen in het lichaam. Een belangrijk mineraal dat dankzij deze goede bacteriën door het lichaam opgenomen wordt, is calcium. Dus banaan zorgt indirect voor sterke botten!

10. Bananen helpen tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen
Zwangere vrouwen die ochtendmisselijkheid tegen willen gaan, kunnen dat op een gezonde manier doen door bananen te eten. Bananen houden de bloedsuikerspiegel in het bloed stabiel.

Biologische bananen

Bananen worden in Latijns Amerika volop bespoten, zoveel dat de werknemers er onvruchtbaar van werden. Bij een steekproef kan je op elke willekeurige banaan tot wel zeven verschillende bestrijdingsmiddelen vinden. Schokkend is echter dat meerdere giftige stoffen zelfs werden gevonden in het vruchtvlees. Tijdens de tests werden vooral resten van bestrijdingsmiddelen tegen insecten en zwammen gevonden.

Giftige stoffen in bananen

Geen van de giftige stoffen overschrijden echter de maximale grens die is gezet door de EU. Op de ecologische banaansoorten die werden onderzocht werden daarentegen absoluut geen sporen van bestrijdingsmiddelen gevonden. Indien men er dus zeker van wil zijn dat men geen giftige stoffen binnenkrijgt, is de enige mogelijkheid het kopen van ecologische bananen. Helaas zijn deze biologische bananen duurder maar het is een investering voor het milieu, arbeiders, en je eigen gezondheid.

Beter voor het milieu

Gemiddeld worden per hectare bananen plantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt in vergelijking tot bijvoorbeeld 4.5 kg voor de conventionele aardappelteelt. In de biologische bananenteelt worden daarentegen helemaal geen chemische pesticiden gebruikt.

Trending

Buikvet verminderen door vooral veel sporten en geen suiker

Om buikvet kwijt te raken is bewegen en sporten nummer 1. Elke dag minstens een half uur actief bewegen is noodzakelijk om ziekte beelden...

Gesjoemel met brood aan banden gelegd

De regelgeving voor brood is per 1 juli 2020 een stuk strenger geworden omdat de consument belazerd werd met misleidende namen of gekleurd brood,...

Biologische soja een regenwoud vriendelijk product?

Soja is niet gezonder dan andere plantaardige producten, maar ook niet echt ongezond zoals wel eens wordt beweerd. Zo zou het vrouwelijke hormoon in...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...