Rode Amerikaanse rivierkreeft in Nederland

Dertig jaar geleden werd de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst in een fuik gevangen in Nederland. Nu schatten kenners dat er vele honderdduizenden kreeften in de Nederlandse wateren zitten. Som kan een waterpoeltje zelfs vergeven zijn van de vele Amerikaanse kreeften, echt honderden, zo niet duizenden.

Veel schade aan dijken en rivier oevers

Exotische Rode Rivierkreeften richten veel schade aan kades en ondergraven oevers waardoor dijken verzwakken en oevers afkalven. Ze eten veel waterplanten en zorgen ervoor dat heldere waterplassen worden omgetoverd tot een modderpoel. De kreeft is ooit mee genomen uit Amerika of Mexico en heeft geen natuurlijke vijanden zoals de otter. Hierdoor vermeerder hij zich goed en vormt al een plaag.

Amerikaanse rivierkreeft, heb jij ‘m al gezien

Exotische rivierkreeft zijn felrood en veel mooier dan de Europese kreeft die meer donker is. De exoot heeft een negatieve effect op de Europeesche kreeft en heeft deze bijna uit laten sterven in Nederland. Ze hebben namelijk een virus waar de Europeesche soort niet tegen kan. Na een hevige plensbui komt de Amerikaanse rivierkreeft op de kant en is hij op het land ook te zien.

Exotische rivierkreeft als voedsel

Het is echter niet toegestaan om de exotische rivierkreeft te gaan vangen met een fuik of korf. Wel schijnen ze in de USA een delicatesse te zijn en wordt daar overal gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *