De Afrikaanse fruitmot bedreigt de Nederlandse paprika en komen binnen als importproduct van rozen uit Afrika. Paprikatelers en handelaren vrezen voor schade aan het gewas en aan de paprika’s zelf, door de larve van de fruitmot, die daardoor niet meer verkoopbaar worden.

Afrikaanse fruitmot

Niet allen vanwege de vraatsporen van de larven van de fruitmot of de eitjes, maar vanwege de kwaliteitseisen. De fruitmot die ook op rozen voortkomt, kan gemakkelijk worden verspreidt door de eitjes die gelegd zijn op de rozen door de fruitmot. Indien de eitjes uitkomen voordat de rozen verbrand worden in de vuilverbranding, kunnen deze zich nadat ze het stadium als larve overleefd hebben, zich verpoppen en als mot zich verder verspreiden en in de paprika kassen terecht komen door openstaande ramen. De bezorgdheid neemt de laatste jaren toe bij de paprika telers, omdat de mot met zachtere winters ook in Nederland kan overleven door de klimaat opwarming. Vorig jaar waren er in Nederland 1228 meldingen over onderschepte zendingen schrijft de Europese Commissie in een onlangs gepubliceerd rapport en dat was een stijging van ruim 70 procent met het jaar daarvoor.

Paprikateler

De paprika telers van de glastuinbouwgebieden zeggen dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn. Aangevreten paprika’s door larven van de fruitmot zijn niet langer geschikt voor de consumptie en kunnen niet langer worden geëxporteerd naar andere landen. Mogelijk worden de Nederlandse export paprika’s, zelfs helemaal geboycot zodra er in het buitenland paprika’s worden onderschept waarin eitjes zitten. Dit zou voor de Nederlandse paprika telers een ramp zijn en daarom blijven ze huiverig. Nederland importeert meer dan 3 miljard rozen per jaar uit voornamelijk Kenia en andere Afrikaanse landen. Daarvan wordt door middel van steek proeven te nemen slechts tien procent van gecontroleerd door de Nederlandse voedsel en waren autoriteit (NVWA) Dit is onvoldoende vinden de Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijen (VGB) en deze willen nu dat 100 procent van de rozen gecontroleerd gaan worden. Volgens de NVWA is dat te kostbaar en onhaalbaar. Ze vinden dat de rozen in Kenia zelf of ander land ter plaatsen strenger moeten worden gecontroleerd.

Hoogseizoen voor de Nederlandse paprika

Momenteel is er nog geen aanleiding voor paniek zo meld de branchevereniging Glastuinbouw Nederland. Er is nog geen enkele melding binnen gekomen van een paprikateler dat de Afrikaanse fruitmot in de kas is aangetroffen.

Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws