Europees biologisch keurmerk

 Europees biologisch keurmerk

Geeft aan dat het product ook afkomstig is van de biologische landbouw. Ook hier zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze.

Eko-keurmerk

Daarnaast bestaan er biologische producten die het EKO-keurmerk niet dragen. Als een producent alleen het woord ‘biologisch’ gebruikt om aan te geven dat het product biologisch is geproduceerd, moet het product, net als producten met een EKO-keurmerk, aan de eisen van de Europese verordening voldoen.

Naleving de naleving van de regels van het EKO-keurmerk wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel. Staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.

Biologische producten

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft uitgezocht welke supermarktketen de meest schone producten in de schappen heeft liggen.

De Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)

In Nederland wordt op alle groente en fruit (steekproef gewijs) getest op het landbouwgif. Hierbij wordt ook gekeken naar de restanten die niet boven een toelaatbare norm mogen komen. De algemene conclusie van de NVWA is voor wat betreft de groente en fruit uit Nederland betreft, de gevonden restanten gif allemaal redelijk binnen de gestelde norm liggen. Landen als Spanje of Marokko kunnen nog wel eens te veel bestrijdingsmiddelen bevatten en die worden dan afgekeurd.

Schijnveiligheid door de NVWA

Uit een onderzoek wat gedaan werd bij verschillende supermarkten in 2011 is bewezen dat de meest betrouwbare supermarkt toch nog maar liefst 49% aan gifvrije producten in de schappen heeft liggen. De  supermarktketen Jumbo die met deze 49% het beste uit de bus komt, direct gevolgd door Albert Hein met 46% en C1000 met 45%.

Hoe weet je zeker dat een product écht biologisch is?

De Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt zeer regelmatig de kwaliteit van groente- en fruit in de gaten. Hierbij wordt ook gekeken naar de restanten landbouwgif die nog op het product zitten, maar niet in de producten zelf. De norm is volgens veel wetenschappers te hoog waardoor er een schijnveiligheid door de NVWA wordt gecreëerd. Gifstoffen zijn chemisch en breken slecht af, waardoor ze in het lichaam kunnen stapelen en alsnog Kunnen ophopen tot gevaarlijke waarden die hormoonverstorend kunnen werken of ziektes als kanker kunnen veroorzaken.